Magyarországon ma az ingatlan a legrosszabb befektetés, s az ilyen típusú vásárlások visszaesése is mutatja, hogy ezzel a befektetők is tisztában vannak − válaszolta lapunk kérdésére Kala Imréné, a Kala és társa iroda társtulajdonosa. A bérleti piacon jelen lévő magyarok jellemzően 50-60 ezer, maximum százezer forintért bérelnek, ebből pedig belátható időn belül nincs megtérülés, ráadásul a kínálat nagyságrendekkel meghaladja a keresletet. Az exkluzívabb szegmensben érdekelt külföldi cégek száma folyamatosan csökken − tette hozzá a szakember −, a még jelen lévők pedig a korábbi bérleti díjak felét hajlandóak csak megfizetni.

A lakásárak emelkedésére, legalábbis öt éven belül, szintén nem érdemes spekulálni − véli Kaláné. Az általános elbizonytalanodás miatt senki nem mer elköteleződni, ráadásul a túlkínálat közepette sincs keresett lakástípus a piacon. A hihetetlenül felduzzadt kínálat és a kereslet szerinte csak mintegy 20 százalékban fedi egymást, így a  vevők sem találnak a mai alapigényeknek − egyedi fűtés, utcai fekvés, magas emelet, lift, erkély vagy terasz − megfelelőt. Tapasztalatai szerint az érdeklődők 3-4 százaléka vadászik mélyen ár alatti ingatlanokra, ám ilyeneket csak a bedőltek, a bank által kínáltak között találni, amelyek szintén nem jelennek meg a piacon, és nem is érhetőek el az átlagos vásárlók számára.

Hiába alacsonyak az árak és zuhant meg az árfolyam, nem indultak be a befektetési célú vásárlások, azok a külföldiek, akik az ilyen típusú keresletet generálják, még mindig hiányoznak a piacról − mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonosa, aki szerint az euróválság mellett Magyarország negatív nemzetközi sajtója is távol tartja a vevőket. Októberben tapasztalt egy nagyon csekély élénkülést, amit azonban az előrehozott vásárlásokkal magyaráz, s egy-két izraeli és orosz vevő is felbukkant a hagyományos befektetői szegmensnek számító belvárosban. Nagy szerint az eladók is egyre bizonytalanabbak, sokan azért lépnek vissza az értékesítéstől, mert nem tudják, mihez kezdjenek a pénzzel.