Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy év csend után váratlanul megjelent az interneten a nemzeti otthonteremtési közösség (nok), amely jelentkezőket keres a lakáslottóként ismert lakás-előtakarékossági rendszerbe - adta hírül a Magyar Nemzet. Egy 10-15 éves futamidejű pénzügyi konstrukcióról van szó, amelyben a befizetett pénzre nem jár semmilyen visszafizetési garancia - például az Országos Betétbiztosítási Alaptól -, valamint kamat.

Más szóval, ha a szolgáltató magáncég csődbe megy vagy ellopja a pénzt, akkor az ügyfelek bottal üthetik a befizetéseik nyomát. A szakértők nem is értik, miért engedélyezte a rendszer indítását az Orbán-kormány egy évvel ezelőtt. A nokot Rogán Antal kabinetminiszter tárcája kezdeményezte.

Ködös feltételek

A szolgáltatás lényege, hogy a rendszerbe belépő tagok rendszeres havi befizetést vállalnak. Ha összejön a tervezett lakásáruk akár 20 százaléka, akkor sorsolás és licitálás alapján a közösség pénzéből megkaphatják az otthonukhoz hiányzó összeget. A szervező cég különféle díjakat szed, úgyhogy biztosan jól jár. Az e feladat ellátásával kapcsolatos eredeti kiírás feltételeinek egyébként csak egy Fidesz közelinek tartott vállalkozás felelt meg.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a licit szabályai ködösek, nem tudni pontosan ki, milyen feltételekkel kaphatja meg az összegyűlt pénzből a lakásvásárláshoz szükséges kiegészítő támogatást. Az biztos, hogy a licitálásnál azok lennének előnyben, akik nagyobb összeget tudnak előre befizetni, akik a kötelezettségükön felül vállalnának hozzájárulást. Más szóval a tehetősebbek juthatnának belátható időn belül lakáshoz a szegényebbek pénzéből.