A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A kettős állampolgárság már az év elejétől némi lökést adott a halódó piacnak, s olyanok is vásároltak, akik − elsősorban az ország távolabbi vidékeiről − rendszeresen járnak Ukrajnába, Romániába vagy Szerbiába. Biharkeresztesen például a tavasszal egy erdélyi telephellyel is rendelkező győri cég vásárolt. A kínálat még mindig folyamatosan nő, hiszen azok vannak többen, akik elmennének a térségből vagy a nagyvárosokban jóval kisebb ingatlanba költöznének.

Csorba József, a nyíregyházi Kerek Értékbecslő és ingatlanközvetítő Iroda értékesítési vezetője szerint az elmúlt évekre jellemző drasztikus árzuhanás az elmúlt fél év során lefékeződött, sőt egyes településeken megállt. Záhonytól Biharkeresztesig az első félévben összességében több ingatlant adtak el, mint tavaly egész évben − tette hozzá a szakember.

Lepusztult házak pár százezerért

A legkeresettebbek a 7-8 milliós, viszonylag jó állapotú lakások. A vevők 10-12 millióig csak a közelmúltban épült, jól felszerelt ingatlanokért hajlandóak elmenni. Ezekért korábban 18-20 milliót kértek, ám sok olyan ház van a piacon, amelyet szinte bármilyen áron kénytelen eladni tulajdonosa. Június végén Biharkeresztesen egy kétszintes, 160 négyzetméteres, extrákkal is felszerelt, gépesített, klímás ingatlant 16,9 millióért adtak el. Csorba hozzátette, még "fillérekért" is nagyon nehéz túladni a telkeken − pláne, ha azok nincsenek közművesítve −, de a lepusztult házakon is. Ilyenekre legfeljebb pár százezer forintért akad vevő.

Hasonló tendenciákról számolt be az elsősorban Békés és Csongrád megyei határ menti ingatlanok értékesítésével foglalkozó Zámbó Ferenc békéscsabai ügyvéd is. A 90-es években még virágzó piac ma meglehetősen lehangoló állapotban van, de tény, hogy az idén már nem romlott tovább a helyzet. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy az árak már nem tudnak hova süllyedni, s az is igaz, hogy vannak olyan vevők, akik visszaköltöznének a térségbe, s ha nem is jelentős számban, de a nagyvárosokból is költöznek a határ mellé.

Hatvenezres négyzetméterár alatt

Statisztikáik szerint az értékesített ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára nem éri el a 60 ezer forintot, s nyolcmillió fölött semmitől sem könnyű megszabadulni. Ma már a 70-es, 80-as években épült többszintes, elfogadható állapotú családi házakat is árulnak 10 millió forint alatt. A készpénzes vásárlók zöme 5-6, maximum 7 milliós házacskát, Körös menti nyaralót, tanyát keres, s még ezekből az árakból is keményen alkuszik.

Kivétel Szeged és Gyula környéke, ahol jobb a helyzet s az árak is másként alakulnak, sőt dinamikusabb a piac az M5-ös autópálya mentén is. Öt üzletből kettő a szomszédos országok polgáraival köttetik. Az utóbbi hónapokban a korábbinál jóval több vajdasági magyar vásárolt kisebb ingatlant, elsősorban lakást és telket a térségben.