Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Érdemes körülnézni Észak-Magyarországon olcsó nyaraló után kutatva. Az elmúlt egy év során az árak elsősorban a Zempléni-hegységben, de a Bükkben és az Aggteleki-hegységben is csökkentek. Az egész térségben nagyon sok az elmúlt években épült, korszerű  nyaraló került piacra, potom áron.  Hatalmas a kínálat régi, felújításra váró házakból, pincékből − különösen Eger és Tokaj környékén −, de tucatszám árulnak panziókat, különböző méretű vendéglátó-ipari egységeket, sőt vállalati üdülőket is.

Verók András, a miskolci Verók és Társai Ingatlan Iroda tulajdonosa elmondta, bár a hegyekben lévő nyaralók és a hétvégi házak piacán az elmúlt három évben sem volt olyan mértékű visszaesés, mint a térség többi területén, hatalmas "készletek" halmozódtak fel. Ráadásul az elmúlt egy-másfél évben tovább romlott a helyzet, hiszen elsősorban az ezredforduló környékén sokan vágtak bele az építkezésbe hitelből. A legolcsóbban ma is a nagyvárosoktól távoli, ám rendkívül romantikus Zempléni-hegység nyugati oldalán lehet vásárolni, ahol sok a félkész épület is. Egy öt éve, korszerű anyagokból, igényesen, részben kőből  épített 150 négyzetméteres, panorámás nyaralót 14,5 millió forintért adtak el. Három-négy millió forintért olyan házakat kínálnak jelentős területtel, amelyek egy kisebb felújítást követően kiválóan használhatók. A hegység másik oldalán, Tokaj környékén az értékes szőlőkre, pincékre, vendégházakra ma is van némi kereslet. Itt délről észak felé haladva csökkennek az árak, amiben része van a jobb közlekedési kapcsolatoknak, és annak is, hogy Tokaj-Hegyalja több településén számos jelentős fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban.

A meglehetősen zárt és elszigetelt Aggtelek környéki ingatlanpiac ugyancsak megszenvedte az elmúlt éveket, pedig ez a vidék bővelkedik természeti szépségekben. Verók hozzátette, az emelkedő utazási költségek miatt jó néhány olyan nagy értékű nyaraló is piacra került, amelyeket ma már mélyen ár alatt kínálnak. Szinte fillérekért lehet vásárolni a Bükk Miskolchoz közeli keleti oldalán. A kínálat az 1-2 milliós vityillótól, hétvégi háztól a 85 milliós rezidenciáig terjed.

Valamivel magasabbak az árak a fővárosból gyorsabban megközelíthető Mátrában. Sárközy Zoltán értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó gyöngyösi ügyvéd szerint a nyaralók és hétvégi házak piacán az elmúlt fél évben némi élénkülést tapasztaltak, ami talán azt jelzi, hogy már a vásárlók sem bíznak további árcsökkenésben. Ez persze csak a legnépszerűbb üdülőhelyekre, Mátraházára, Mátraszentimrére vagy Parádsasvárra igaz, másutt egyelőre nem sok jele van a változásnak.

Az említett településeken is jobbára csak a közelmúltban épített vagy teljesen felújított  ingatlanok piacképesek. A vásárlók döntő többségénél 13-15 millió forint a felső határ. Mindemellett a közelmúltban meglehetősen alacsony áron elkelt egy-két panorámás, jól megközelíthető, közművesített telek is. Sárközy hozzátette, a Mátrában hatalmas a választék kisebb-nagyobb vállalati üdülőkből, vendégházakból, sőt éttermekből is. Ezek egy részén szinte bármilyen áron hajlandó túladni a tulajdonosa.

Bár a Börzsönyben kisebb a kínálat és magasabbak az árak, különösen a hegynek a Dunakanyartól távolabb eső részein, például Diósjenő vagy Nagybörzsöny környékén "alkalmi vételre" is bőven van lehetőség. A közelmúltban piacra került több olyan régi épület, amelyeket eredeti építészeti értékeiket megtartva újítottak fel, de 9 és 14 millió forint között válogathatunk az elmúlt 10-15 évben készült 60−80 négyzetméteres, pazar környezetben lévő házakból is. Az egész térségre jellemző, hogy legalább 10-15 százalékot lehet alkudni, még a leszállított árakból is.