Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 5,7 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben a decemberi 5,5 százalék után, míg a tíz legnagyobb városban 5,1 százalékos növekedést mértek az előző havi 4,8 százalék után. A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre elemzők is 5,7 százalékos emelkedést vártak. Pár hónapja még mélyponton voltak az értékesítések.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így kétszámjegyű növekedést mértek Seattle-ben (11,3 százalék), majd Portland (9,7 százalék) és Denver (9,2 százalék) következik. Havi összevetésben az országos index 0,2 százalékkal, a legnagyobb városok tizes csoportja 0,3 százalékkal, a huszasé pedig 0,2 százalékkal emelkedett. Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,6 százalékkal növekedtek az árak decemberhez képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig 0,9 százalékkal drágultak a lakóingatlanok - írja az MTI.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlanárak továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Az alapkamat emelése várhatóan kevesebb mint negyed százalékpontot tesz hozzá a jelzálogkamatokhoz a közeljövőben, és ez nem rontja a lakásvásárlási hangulatot. Azonban ha idén még három vagy négy alkalommal emelik az alapkamatot, a jelzáloghitelek kamatának növekedése aggodalomra adhat okot. A szűkös kínálat, az ingatlanárak és a jelzáloghitel-kamatok emelkedése olyan folyamatot indít el, amely végül kikényszeríti az árak csökkenését, de ez a helyzet még nem jött el - hangoztatta Blitzer.