Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly -  a KSH szerint a 31 százalékos növekedéssel csaknem tízezerre nőtt az átadott lakások száma-, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt bővülés után számottevő csökkenést mutatott - kommentálta a KSH gyorstájékoztatóját Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója.

A szakember az újlakás-árak további emelkedésére számít, aminek a legfőbb oka a kivitelezési költségek növekedése - ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat. A kivitelezési költségeket a tovább csökkenő kivitelezői kapacitások hajtják fel: Németországban és Ausztriában is dübörögnek az újlakás-építések, ami nem csak itthonról, de egész Közép-Kelet-Európából elszívja az építőipari szakmunkásokat.

Az infrastrukturális beruházások csökkenése ugyan elvben teremtene szabad kivitelezői kapacitásokat, de mivel ott egészen más szakértelemre van szükség, a lakásépítők csak nagyon korlátozottan tudják kihasználni az így felszabaduló munkaerőt és kivitelezési szakértelmet - fogalmazott a Cordia vezérigazgatója.

Az újlakás-árak emelkedése dacára Földi Tibor úgy véli, most relatíve kedvezőbb feltételekkel juthatnak új otthonhoz a vásárlók, mint egy évtizeddel ezelőtt. A havi nettó átlagkereset a KSH adatai alapján nemzetgazdasági szinten több mint 40 százalékkal nőtt 2007-hez képest, vagyis mintegy kétszer gyorsabb tempóban, mint ahogy az új lakások drágultak ugyanezen időszak alatt. Mindemellett kedvező lehetőséget teremt a csok, illetve az, hogy a forinthitelek kamata alacsony, devizaárfolyam-kockázattal pedig nem kell számolniuk a hitelfelvevőknek.

További intézkedésekre van szükség

A 2016 során bevezetett lakáspolitikai intézkedések - elsősorban az áfakedvezmények és a csok - egyértelműen pozitívan befolyásolták lakásépítéseket, a lakásállomány minőségi megújítását szolgáló megfelelő mennyiségű és minőségű lakásépítés eléréséhez és hosszú távú fenntartásához azonban néhány további intézkedés szükséges - figyelmeztet a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE).

Fontos lenne, hogy a kedvezményes áfa és a csok fenntartása kapjon legalább 10 éves szándéknyilatkozatot - olvasható a szervezet kommentjében amit a lakásépítési adatokhoz fűztek.

A szándéknyilatkozatra azért lenne szükség, mert lakásügyben és az építőiparban a kiszámíthatóság és a hosszú távú tervezhetőség a legfontosabb a kapacitások kialakításának, fenntartásának szempontjából. A TLE kulcskérdésnek tartja az épülő lakások minőségét, a kivitelezői kapacitások mennyiségének és minőségének biztosítását is.

Hosszú távú, célszámokkal ellátott lakásprogramot és kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölését szorgalmazzák.

A keresleti is folyamatosan nő

Folyamatosan nő az új lakások iránti kereslet, idén az év első két hónapjában már az érdeklődők 23 százaléka keresett új lakást, míg egy évvel korábban az arányuk 12 százalékos volt - kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, az új lakások kínálata egy év alatt - országszerte - 68 százalékkal nőtt. Fontos azonban, hogy a piacon meghirdetett új lakásoknak jelentős része, több ezer lakás csak 2018-ra vagy 2019-re készül el. Ugyanígy legalább 1-2 évre van szükség, amíg a tavaly kiadott lakásépítési engedélyek többségéből valódi lakások lesznek. A statisztikák szerint ugyanis nem minden engedélyből lesz lakás, ez pedig a jelenleg tervezett projektek esetében is látszik - jegyezte meg Balogh.

A fővárosban idén februárban 75 százalékkal több új lakás szerepelt a kínálatban, mint tavaly februárban. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban megduplázódott a számuk, a városokban pedig 55 százalékkal több új lakást hirdettek eladásra.

Balogh László szerint az idén folytatódik a lakásépítési kedv, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet, az elmúlt években ugyanis több tízezer új lakás hiányzott a piacról. A mostani lakásépítési boom során megépülő 15-20 ezer új lakás mindenképpen javít a magyarországi lakóingatlan-állomány állapotán, de az amortizációt figyelembe véve éves szinten legalább 20-30 ezer új lakásnak kellene épülnie. A kedvezményes áfa hatályának meghosszabbítására, mint a kedvező trend fennmaradását biztosító tényezőre Balogh is felhívta a figyelmet.