Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése októberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - romlott az előző hónaphoz képest, s lényegében az augusztusi értékelést tükrözi A nyers adatok is romlást jeleznek szeptemberhez képest - olvasható a GKI elemzésében.

Októberben a cégek 23 százaléka növekvő, 13 százaléka csökkenő termelésről számolt be. A trend mindkét építmény-főcsoport esetében lefelé korrigált. Ugyanakkor a különböző méretű cégek ugyanúgy értékelték a helyzetet.  Egy hónappal ezelőtt 31 és 10, egy éve pedig rendre 28 és 30 százalék volt a növekedésről, illetve csökkenésről tudósítók aránya.

A rendelésállományok októberi összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - enyhén javult az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is némileg javuló helyzetre utalnak: októberben a válaszadó vállalkozások 19 százaléka magas, míg 22 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be. Ugyanez a két arány szeptemberben 20 és 25, egy évvel ezelőtt 21, illetve 40 százalék volt. A mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzete továbbra is jobb a magasépítőknél, s a két csoport közötti megítélésbeli különbség októberben még jókorát növekedett is.

Forrás: GKI
Kép: Építőipari bizalmi indexek*, 2011-2014 (szezonálisan kiigazított adatok) .Az építőipari bizalmi index az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be, értéke +100 és -100 között változhat.

Négy hónapra látnak előre

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2014 októberében 4 hónap, azaz valamivel rövidebb az egy negyedévvel ezelőttinél (4,3 hónap), de az egy évvel ezelőttit (3,3 hónap) számottevően meghaladja. A nagyobb vállalatok pozíciója e téren lényegesen kedvezőbb, mint a kisebbeké: a 250 fő feletti cégeket jellemző átlagérték 8 hónap, az 51 és 250 fő közöttieké 5,5 hónap, míg az 50 fő alattiakat jellemző szám 3,3 hónap.

A foglalkoztatási kilátások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - októberben érezhetően javultak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok ezzel ellentétesen alakultak. A cégek 10 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 18 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Szeptemberben ugyanez a két arány 13 és 16, egy éve 9 és 23 százalék volt. A magas- és mélyépítők között továbbra sincs érdemi különbség. A közepes és nagyvállalatok körében a létszám bővítését tervezők vannak többségben, míg az 50 fő alatti cégek esetében a leépítést tervezők aránya némileg meghaladja a felvételt fontolgatókét.

Októberben ismét az árcsökkentést tervező cégek kerültek enyhe többségbe. A válaszadó vállalatok nagy többsége (87 százaléka) azonban most is stabil árakra számít. A következő három hónapban a termelői áraknak emelését tervezi a cégek 5 százaléka, árcsökkenésre 8 százalékuk számít. Egy hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 9 és 3, egy évvel ezelőtt 7 és 15 százalék volt.

Ezért nem nő tovább a termelés

Az építőipar fejlődését immár leginkább a vevők fizetési késedelmei akadályozzák, a kereslethiány és a gazdálkodási bizonytalanság említési gyakorisága az elmúlt időszakban szignifikánsan csökkent. A munkaerő- és a kapacitáshiány korlátozó szerepe viszont növekszik.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése októberben némileg romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de azért továbbra is enyhe derűlátást tükröz. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú elmozdulást jeleznek. Októberben a válaszadók 21 százaléka számított javulásra és 16 százalékuk romlásra, szeptemberben ugyanez a két arány rendre 23 és 11 százalék volt.