Az  első három negyedévi, a budapesti újépítésű lakáspiacot vizsgáló OC felmérés szerint 376  projektben megközelítőleg 3,2 ezer beköltözhető, az épülőkkel együtt pedig nagyjából 5 ezer újépítésű lakásból választhattak a  vevők Budapesten. Az adatok megbízhatóságát jól mutatja, hogy több piaci szereplő is nagyon hasonló adatokról számolt be az elmúlt időszakban - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője. Az eladási számok erősödtek, ebben  az évben már eddig csaknem annyi eladást jelentettek, mint 2010-ben az egész évben, így  év végére  2 400-2 500 újépítésű lakás eladása várható.

2006-ban még több mint 11 ezer új lakás talált gazdára a fővárosban, 2008-ban is 6 ezer eladást regisztráltak, majd  2009-ben, a válság hatására a forgalom csaknem negyedére esett vissza. Azóta lassan, de folyamatosan nő az eladások száma. A lassú növekedés azonban nem a gazdasági környezet pozitív változását mutatja, inkább a jelentős és hirtelen kereslet visszaesés - melynek okai a finanszírozási lehetőségek szűkülésében, illetve a háztartások várakozásaink romlásában és erősebb kockázatkerülő hajlamukban keresendőek - korrekciója. Ezt támasztja alá, hogy 2009-ben, de még 2010-ben is sokan léptek vissza a szerződéstől, mert túl kockázatosnak tartották a vételt. Ez a tendencia 2011-re már mérséklődött, de nem szűnt meg teljesen.

Kisebb projektméretek

A fejlesztők alkalmazkodásának jele, hogy a fővárosban csak elvétve találunk nagyobb volumenű projektet - mondta Kühne Kata az OC ügyvezető igazgatója. A 2011 után elkészülő, vagy még a jövőben átadni tervezett, tehát már a válság alatt elindított projektek közül csak 5 darab 100 lakásnál nagyobb, és mindössze  4 darab,  200 lakást meghaladó projektet regisztráltak.

A 2011 után elkészülő, jelenleg értékesítés alatt álló beruházásokban az átlagos lakásszám 22 körüli, míg 2007-ben 60 lakás volt. Ezt a KSH statisztikája is alátámasztja, a 2011 első három negyedévében építési engedélyt kapott lakóépületek alapterülete ugyanis azonos átlagos lakásméret mellett 59 százalékkal csökkent.

Mit hozhat a jövő?

Trendfordulót ugyan nem hoz, de az eladások növekedését erősítheti jövőre  a szocpol és a kamattámogatási rendszer, amelyből valószínűleg a kamattámogatás lesz a hatékonyabb. A szocpol támogatás Budapesten az ingatlan értékének 4-7 százalékát, míg vidéken 6-10 százalékát teszi ki, így trendfordulót még ott sem hozhat az újépítésű lakások piacán. A kamattámogatásnál megszabott 30 millió forintos maximális ingatlanérték azt jelenti, hogy Budapesten egy maximum 85 négyzetméteres ingatlan megvásárlása lehetséges támogatott hitelből, amihez, gyerekszámtól függően, maximum 1,6 millió forint vissza nem térítendő támogatás járna.

Jelentősebb fellendülést valószínűleg csak stabil gazdasági növekedés hozhat a piacon. A gazdasági környezet pozitív változására - ami a háztartások szintjén a javuló jövedelmi helyzetben és várakozásokban, erősödő hitelfelvételi kedvben mutatkozhat - a kereslet gyorsabban fog reagálni, így az újépítésű lakások piacán akár hiány is kialakulhat bizonyos lakástípusok esetén - állítják az elemzés készítői. Ez az árak ugrásszerű növekedésével járhat, amíg az újból beinduló kínálat le nem hűti az árak növekedését.