A rendezvényre - a múlt évihez hasonlóan - több mint 50 ezer látogatót várnak, túlnyomó részük szakmai érdeklődő lesz. Az idei bemutató középpontjában a felújítás áll. A betét-kiállítások közül kiemelkedik a Reneo, amely a megújuló energia hasznosítását mutatja be, az ahhoz tartozó gépészeti berendezésekkel együtt.

Külön standot kap az Öko City, amelyen működés közben tekinthető meg egy alacsony energiaigényű ház. A következő évtizedben már csak ilyen házak kaphatnak építési engedélyt. A szükséges építőanyagokat és gépészetet kínáló termékek gyártói és forgalmazói is ott lesznek a standon. A szakmai programok közül kiemelkedőek azok, amelyek a fenntartható építéssel és az épületenergetikával foglalkoznak.

Az idei Construma díj nyertes cégei és termékei a Wolf System Kft. szeglemezes kötésű tartógerendája, a Rockwool Hungary Kft. homlokzati hőszigetelő rendszere, az Öko Tech Kft. biológiai szennyvíztisztító berendezése, valamint az Oventrop GmbH & Co. KG termosztatikus szelepfeje.

A Contsruma egyik fővédnöke, Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy amíg tőlünk nyugatabbra az építőipari teljesítmény 32-35 százalékát rendeli a lakosság, addig Magyarországon ez az arány mindössze 6-7 százalék. Az elhalasztott beruházásokat mielőbb pótolni kellene - tette hozzá az alelnök.

A másik fővédnök, Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a lakásépítés fellendülésétől várta az építőanyagpiac fellendülését. Az idén először lesz jelen saját standdal a Construmán a Magyar Mérnöki Kamara. Barsiné Pataky Etelka elnök elmondta, hogy a kamara teljes információs rendszerét kiviszik a bemutatóra, így abból bárki választhat jogosított mérnököt.