Szaló Péter hozzátette: ezzel új munkamegosztás alakul ki a települési önkormányzatok jegyzői és az építésügyi hivatalok között. Emellett megkezdi működését az Elektronikus Építésügyi Dokumentációs Rendszer is, ami egy elektronikus adattárként működik majd, és bázisa lesz az építésügyi hatóság elektronikus ügyintézésének.

A helyettes államtitkár jelezte: az állampolgárok számára megmarad továbbra is a papíralapú ügyintézés, de a hatóságok között elektronikus úton történik majd az adatcsere a továbbiakban. Ezzel rövidül az eljárások időtartama.

Szaló Péter utalt arra is: nagy változást hoz a főváros életében is a jövő év eleje, hiszen Budapesten településszerkezeti tervet hoznak létre, ami egy sajátos építési szabályzat lesz, például meghatározza majd a magassági korlátokat vagy a beépítés intenzitásának szabályait.

Ugyanakkor pedig csak a kerületek keletkeztetnek a jövőben - 2013. január 1. után - építési jogot, így ők határozzák meg a kerületi szabályozási tervben az építés paramétereit. De nem lesz például lehetőség a kerületek és a főváros között blokkoló mechanizmusok alkalmazására sem, így sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz a településrendezési eljárás - tette hozzá a helyettes államtitkár.