Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyilatkozatban kérte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy vonják vissza azt a módosítást, amelynek értelmében a 300 négyzetméternél kisebb lakóházak építéséhez január 1-jétől nem kell engedélyt kérni.

"Kaotikus állapotot okozhat az építéshatósági engedélyek ilyen típusú megváltoztatása, mert az emberek egymás közötti viszonyában történhet meg az, hogy két telek közé egy üres telekre beépít valaki egy új házat, amelynek 4 kritériumát nyilván be kell tartani - ez a kerítéstől és a szomszédoktól való távolságot, a beépítési százalékot és a magasságot - de ezen kívül semmi mást" - mondta az InfoRádiónak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta: nincs tájékoztatási kötelezettség, tehát egy házban akár 3-4 lakást is építhet.

"Az új szabályozással az is probléma, hogy egy településnek joga van ahhoz, hogy a település részein a városképi követelményeket meghatározza. További probléma pedig az, hogy ez egy úgynevezett gyorsított folyamat, amely az eredmény kárára lehet, hiszen nemcsak építészeti és megjelenési, hanem műszaki feltételeknek is meg kell felelnie" - fogalmazott Gémesi György.

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Barsiné Pataky Etelka is úgy látja, hogy még dolgozni kellene azon a módosításon, amely eltörölte az építési engedélyezési kötelezettséget a 300 négyzetméternél kisebb lakóépületek esetében. A kormányrendelet a felelős építtetői, tervezői és kivitelezői magatartás felé mutató szemléletváltást jelent.

"A jelenlegi építési kultúránkban alig van eszközünk arra, hogy jó lélekkel át tudjuk vállalni ezt a felelősséget. Hiányolom a kormányrendeletből azokat a vonatkozó garanciákat, amelyek a felelősségvállalás elemeit felvillantják, hogy milyen eszközök vannak a tervező-kivitelező mérnökök kezében" - fogalmazott a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Barsiné Pataky Etelka hozzátette, hogy a Magyar Mérnöki Kamara már tárgyal a Miniszterelnökséggel arról, hogy készüljön egy útmutató az új feladatokról az építtetők, a tervezők és a kivitelezők számára.