A korábbi kedvezmények kivezetése miatt megdráguló otthonteremtés miatt álltak le a lakásépítések, az új otthonteremtési támogatási rendszer nyomán azonban lendületet kapnak a lakásberuházások és minden, a feltételeknek megfelelő családnak lehetősége lesz új otthonhoz jutni, az új lakások évi nyolcezres darabszáma pedig már idén megduplázódhat  - mondta ma az otthonteremtésről tartott sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, pénzügyekért felelős államtitkár.

Az új támogatási rendszer két pillére az új építésű lakások áfájának 27-ről, öt százalékra csökkentése  - lakásoknál 150, családi házaknál 300 négyzetméter alapterületig-, a természetes személyek saját célú építkezéseinél pedig a költségek legalább 70 százalékáig számlával igazolt áfatartalom visszatérítése maximum 5 millió forintig. Mindkét kedvezmény 2019 december 31-ig vehető igénybe. Új lakásnak az áfatörvény szerint új lakás számít. (Még nincs használatbavételi engedélye, vagy a használatbavételi engedély és az értékesítés között nem telt el két év)

Tömeges igényekre februártól számítanak. Az igényléskor előzetes költségvetést kell benyújtani, amit a pénzintézet ellenőriz és elfogad. A költségek között a telek, az építőanyag és az építési szolgáltatások szerepelhetnek. Fővállalkozóval építtetett családi házra az értékesítéskori csökkentett áfa vonatkozik.

Lebegtetik még a 30 milliós határ eltörlését

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételének felső, 30 milliós korlátjának eltörlését firtató kérdésre az államtitkár azt mondta, ez a mai kormányülés végére derül ki, de a kormány szándéka az, hogy csak a biztosított jogviszony, illetve a munkaviszony igazolására vonatkozó korlátok maradjanak a rendszerben.

A kormány számításai szerint a program hatása a költségvetés bevételi oldalán is megjelenik majd, de a költségvetési előirányzatok módosíthatók is, ha a tömeges igény miatt erre szükség lenne. A vártnál magasabb tavalyi adóbevételek a 2016-os költségvetésben olyan puffert teremtettek, hogy a kormány által eldöntött és fontosnak ítélt kérdésekre forrást biztosítanak - mondta Hornung Ágnes.

Keresik a trükközőket

Az államtitkár elmondta, tudják, hogy az új intézkedések új trükköket is eredményeznek, de az adóhatóság felkészül, feltérképezik és csökkentik ezeknek számát, fokozott figyelemmel keresik majd a visszaéléseket.

Az áfacsökkentés nyomán kialakuló lakás áremelkedést is érzékelték, ami Hornung szerint érdekes tendencia, mindenesetre azzal kalkulálnak, hogy a rendelkezés hosszú távon fejti ki a hatását, azaz az árakban is hosszú távon fog tükröződni az áfacsökkenés érdemi hatása.