Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A luxusiparba, a nyugat-európai topszállodákba és a legjobb fociklubokba invesztáló katari uralkodócsalád beszáll a Kopaszi-gát projektbe - értesült a Figyelő. A kulcsszereplő Katar korábbi miniszterelnöke, az emír rokona, aki egyben az ország leggazdagabb embere. A projekt befektetői, a katari uralkodócsaládhoz köthető Constellation-csoport, valamint Garancsi István Sinus Investment nevű cége 20 millió eurót meghaladó mértékű tőkével és több tízmilliós kölcsönnel is segíti a tervezett, összesen 500 ezer négyzetméternyi ingatlanfejlesztés finanszírozását.

A lap információi szerint több befektető (a Market Építő Zrt., annak vezetője, Scheer Sándor és Kóbor Miklós tranzakciós szakember - Garancsi mellett ők a tulajdonosai a Kopaszti Gát Kft.-t megvásárló Market Asset Management Kft.-nek és River Dunainvest Kft.-nek) kiszáll, vagy legalábbis érdemben csökkenti részesedését. A katariaknak komoly tervei vannak Garancsiékkal, legalábbis erre utal, hogy nem csak ebbe a projektbe, de a Market Építő egyik cégébe, az ingatlanfejlesztésre létrehozott Property Market Kft.-be is beszáll a katari krőzus.

Ki ő?

Egy olyan  tranzakciós szakemberről van szó (Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber, angolszász sajtó röviden HBJ néven emlegeti), aki beszállt már a Deutsche Bankba, a Barclaysba, a Volkswagenbe és rengeteg szállodaláncba is - írja a Figyelő.

A Heti Válasz írt arról korábban, hogy HBJ és egyik rokona érdekeltségébe tartozó luxemburgi Ballett Properties SA már bevásárolta magát az Andrássy úti Drechsler-palotába, a Balettintézet egykori épületébe. (A Figyelő információi szerint a Balettintézet épületének luxusszállodává alakításával a Market Építő új munkát remél, s így kerülhettek kapcsolatba a marketesek a katariakkal.)

Kiemelt figyelem

A magyar kormány is szívén viseli a Kopaszi-gáti beruházást, a Napi.hu hétfőn írt arról, hogy a kormány.hu-ra felkerült rendelettervezet szerint a Garancsi érdekeltségébe tartozó Kopaszi Gát Kft. tervezett, több mint 200 milliárd forintos beruházását a hatósági ügyek intézése szempontjából kiemeltté tennék. Az erről szóló rendelet tervezete hétfő délelőtt került fel a kormány honlapjára és azt csak aznap, déli 12 óráig lehetett véleményezni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint a hatósági, engedélyezési eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával csökkentenék a beruházás létrejöttének idejét. Ez "ösztönzőleg hat a magyarországi befektetések növekedésére. A külföldi működőtőke-beruházások révén javíthatók a foglakoztatási mutatók és növekedhetnek az államháztartás bevételei".

Bukhattak a portugálok

A Kopaszi Gát Kft.-t a Garancsi többségi érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik vállalkozása, a Market Asset Management Kft., valamint a River Dunainvest Kft. vásárolta meg az állami Eximbank hitelének segítségével a korábbi portugál tulajdonosaitól. (A kölcsön összege a Válasz.hu értesülése szerint 52 millió euró, mintegy 16,5 milliárd forint volt.) A tranzakciót január elején jelentették be, az árat nem hozták nyilvánosságra. A Figyelő 70-80 millió euró körüli vételárról hallott, ami azt jelentheti, hogy a volt tulajdonos portugálok a befektetésük felét bukhatták el a projekttel.

A Kopaszi-gát az egyik helyszíne lenne a 2024-es budapesti olimpia rendezvényeinek is.