Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2000-es évek magyarországi ingatlanpiacán még nagy arányban voltak jelen a - főleg nyugat-európai - vásárlók, befektetők. A válságot követően azonban visszaesett az érdeklődés. Az elmúlt 3 év azonos, III. negyedéveinek időszaki összehasonlítása megmutatja számunkra, hogy az idei pozitív ingatlanpiaci hangulat vajon megmozgatja-e a külföldi vásárlókat, vagy sem. A Duna House elemzése rámutat, hogy ugyan abszolút darabszámban növekszik a külföldiek jelenléte, arányuk a piacon csökkent a vizsgált három évben. 2012-ben az ingatlanvásárlók 2 százaléka volt külföldi, ez a teljes III. negyedévben nagyjából 420 tranzakciót jelent - mondja Rutai Gábor, az ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője.

Tavaly valamivel erősebb volt a III. negyedév, így hasonló mennyiségű külföldi vásárló mellett a piaci részük 1,9 százalékra csökkent. Idén 1,8 százalékot mértünk, igaz egy erősebb piacon, ami becslésünk szerint 515 külhoni vásárlót jelent 3 hónap alatt - teszi hozzá.

A külföldiek a bérlői piacon is jelen vannak. Ezen a területen azonban már erősebb a jelenlétük és az vizsgált időszakban nem is változott, nagyjából 12 százalékra tehető.

Mely országból érkeznek a vevők?

A vevők 45 százaléka érkezik valamelyik EU tagállamból (illetve csekély számban Amerikából). Ők átlagban 14,8 millió forintot költenek ingatlanra. A piacon nagyjából 10 százalékot kitevő közel-keleti vevők ennél nagyobb összegben költenek, az ő átlagos vásárlási volumenük 16,8 millió forint volt ingatlanonként. A második legjelentősebb csoport a szláv vásárlóké, itt elsősorban orosz és ukrán vevőkről van szó. Ők a piac 30 százalékát teszik ki és 23,3 milliós átlagon vásárolnak. Legdrágábban a távol-keletiek költenek, az ő átlaguk 26,7 millió volt, és a piac 15 százalékában vannak jelen.

A külföldi vevők 77 százaléka a fővárosban vásárol, itt is a belső kerületeket favorizálják: a VI., VII., VIII.-at elsősorban. Ezen belül a 13 százalékos részaránnyal rendelkező VI.-ban lebonyolított adás-vételek paraméterei alapján, 60 négyzetméteres lakást kerestek, átlag 14 millióért. A fővároson kívül még megyeszékhelyek jöhetnek szóba, kisebb települések pedig csak elvétve.

Havi 110 ezerért bérelnek

A Duna House adatai alapján a bérlők 42 százaléka EU-s tagállamból érkezett, 29 százalékuk jött a közel-keletről, 20 százalék távol-keleti és 10 százalék orosz/ukrán. Ez utóbbi csoport és az EU-ból érkezők havi átlag 110 ezer forint körül bérelnek, a közel- és távol-keletiek egyaránt 78 ezer forint körül. Az ingatlanbérlés helyszíne 46 százalékban a főváros, főleg az V., VI., VII. kerületek, de feltehetően a külföldi diákok miatt magas a jelenlét az egyetemi városokban is, kiemelten Pécsen, Debrecenben és Szegeden.