A Nemzeti Sportközpontok (NSK) októberben kiegészítő megrendelést adott a Lágymányosi Sportcsarnok (Tüskecsarnok) befejezésének tervezésével áprilisban megbízott Építészeti és Design Stúdió Kft.-nek (A&D Stúdió), a munka értéke 5,7 millió forint. A Rubik Ernő építész és feltaláló, valamint Lázár Antal építész tulajdonában lévő irodával áprilisban kötött tervezési szerződést az NSK a sportcsarnok befejezéséhez szükséges tervezési feladatok ellátására, az engedélyes és kiviteli tervek szabványossági felülvizsgálatára és átdolgozására, nettó 56 millió forintért. Az A&D, illetve tervezői, Lázár Antal és Magyar Péter készítették ugyanis az 1996 óta félkész állapotban lévő Tüskecsarnok eredeti terveit is, így a szerzői jogok védelme miatt csak ez a cég kapott megbízást - egy hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében - a továbbtervezésre.

A kormány március 28-án döntött az Infopark melletti, lágymányosi egyetemi campus területén lévő Tüskecsarnok befejezéséről - az épületet a tervek szerint egy 4000 fő befogadására alkalmas multifunkcionális létesítménnyé építik át, előreláthatóan 2014 közepére, a fejlesztés költségét 5,9 milliárd forintra tervezték.

Az egyetemek miatt kellett kiegészíteni a terveket

A tervezési szerződés kiegészítésére a sportcsarnokot használó egyetemek új igényei miatt volt szükség. Az NSK az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vezetőivel nyáron, vagyis az eredeti tervezési szerződés megkötését követően egyeztetett, s ezeken a megbeszéléseken az intézmények új javaslatokkal és igényekkel álltak elő, melyeket az NSK elfogadott - tudtuk meg Vígh Lászlótól, az NSK főigazgatójától, a kiemelt sportberuházásokért felelős kormánybiztostól. Az egyetemek a változtatások eredményeként egy saját termet használhatnak majd, az ehhez tartozó bejárattal, öltözőkkel és vizes blokkokkal együtt.

A Tüskecsarnok beruházása 1993-ban indult el, s eredetileg az 1996-ra tervezett budapesti Expóra épült, de nem fejezték be az építkezést. A létesítményt a korábbi tervek szerint is az egyetemek használták volna. Jelenleg, 2013. február végéig jégpálya működik benne. Az eltelt években többféle elképzelés is született a hasznosításáról, az előző kormányzati ciklusban, 2007-ben előbb uniós támogatás segítségével és magánbefektető bevonásával tervezték az épület konferenciaközponttá alakítását. Később azonban a projekt összetettségére és sajátosságaira hivatkozva a korábbi vagyonkezelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lemondott erről, és csak magántőkéből kívánta megvalósítani a beruházást. Ki is írtak egy pályázatot 2008-ban a konferenciaközpont kialakítására és 25 éves üzemeltetésére vonatkozóan, ám az eredménytelenül zárult. A pályázaton állva maradt befektető (Atlantis Congress & Events Hall Kft.) ugyanis nem tudott megállapodni a szomszédos egyetemekkel a korábban sportolásra tervezett létesítmény használati jogának kompenzálásáról.

Négyezer fős rendezvényeknek is helyet adna

A Napi Gazdaság május végén rendezett ingatlankonferenciáján Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy három fővárosi fejlesztés van napirenden: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusának felépítése a Józsefvárosban, a Rubik-múzeum és egy 3,5-4 ezer fős konferenciaközpont létrehozása. Lapunk azon kérdésére, hogy a tervezett négyezer fős konferenciaközpont egyben a befejezett Tüskecsarnok lenne, az NSK azt válaszolta, hogy a "Tüskecsarnok más programok, így koncertek, kiállítások és kulturális események megrendezésére is alkalmas lesz, de a kormány döntése értelmében a létesítmény sportcélú felhasználása az elsődleges". A beruházás egyik legfontosabb célja a hallgatói verseny- és szabadidő sport támogatása, valamint egy olyan multifunkcionális rendezvényhelyszín biztosítása, amely otthont adhat az egyetemi-főiskolai országos bajnokságoknak, nemzetközi egyetemi versenyeknek. A csarnok központi arénája alkalmas lesz az összes teremben űzhető sportág versenyeinek megrendezésére, a lelátókon akár négyezer néző is elférhet. A hat kisebb munkacsarnokot pedig edzésre, felkészülésre használhatják - közölte az NSK.

A 12,5 millió forint jegyzet tőkéjű A&D 1998 óta működik kft. formában, elődjét 1990-ben rt.-ként alapították tulajdonosai. Az építésziroda eredményesen működik, az elmúlt három évben 16, 7 és tavaly 15 millió forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak az üzleti év végén - derül ki az Opten cégtárának adataiból. Az építésziroda tervezői készítették többek közt az elmúlt években a Corvinus Egyetem új, C épületének és a BME lágymányosi, Q épületének terveit, vagy korábban olyan közismert épületekét, mint a Siemens Hungária körút irodaháza és a Volánbusz népligeti pályaudvara.

A&D Stúdió Kft.-adatok (millió Ft)

201120102009
Értékesítés nettó árbevétele130,9119,4142,8
Üzemi eredmény16,88,020,8
Adózás előtti eredmény17,58,421,3
Mérleg szerinti eredmény0,80,62,4
Adózott eredmény15,87,618,4
Befektetett eszközök14,50,22,2
Forgóeszközök65,6110,995,5
Kötelezettségek20,352,039,4
Saját tőke60,059,158,5
Forrás: Opten

A szomszédban épül a Rubik-múzeum

Március végén írt alá szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök Rubik Ernővel, a Rubik-kocka feltalálójával egy új múzeum létrehozására, amely a világszerte ismert bűvös kocka formáját idézné és amelyet az 1100 év kiemelkedő magyar szellemi teljesítményeinek bemutatására alapítana a kormány. Az épület helyszíne az Infopark melletti állami terület, a Rákóczi híd budai hídfőjénél lenne. A múzeum építése az előzetes tervek szerint 2014-ben kezdődne, s 2017-re készül el.

Kép: MTI

A szándéknyilatkozat aláírása óta tartalomfejlesztés folyik, vagyis annak a kitalálásán dolgozunk, hogy mi is ennek a központnak a kulturális-tudományos, tudománytörténeti koncepciója - tudtuk meg Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztostól. A tartalomfejlesztésen egy már tavasszal felállt 20-25 fős csapat, a Kocka-kör dolgozik, ennek tagjai közt van múzeumigazgató, nagykövet, üzletember, író, pszichológus, de a kör tagja például Fellegi Tamás volt miniszter, a Sziget fesztivált is szervező Gerendai Károly, Mérő László matematikus, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Bienerth Gusztáv, az Unicef magyarországi elnöke és Radnai Péter ötletgazda is. Magyarországot jól ismerő külföldieket is felkértek segíteni, mint például April H. Foleyt, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövetét és Daniel L. Goroffot, a Harvard University matematikus professzorát.

Nemzetközi építészpályázatot írnak ki a beruházás megvalósítására, amelyre a világ legnevesebb építészeinek részvételére is számítanak. "Szeretnénk jövő év második felében útjára indítani a tervezést. A pályázaton Rubik Ernő a terveket elbíráló zsűri tagja, ilyen módon vállalt komoly szerepet a folyamatban. Segít nekünk megtalálni, kiválasztani a legjobb elképzeléseket" - tudtuk meg a kormánybiztostól. A kivitelezői pályázat után 2014-ben indulhatna a megvalósítás, amely "milliárdos nagyságrendű" beruházás lesz, de konkrét összeget nem közölt a kormánybiztos, aki komoly lehetőséget lát arra, hogy jelentős összegű uniós forrás is bevonható a finanszírozásba. A magyar feltalálók, tudósok eredményeit élményalapú kiállításon bemutató központ, az elképzelések szerint 2017-ben nyitna ki a látogatók előtt.