Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi világválság által leginkább érintett ingatlanpiacok közül úgy tűnik, az írországi teljesen magához tért: 2015 első negyedévére az irodabérleti költségek Dublinban (26,1százalék) emelkedtek egy év alatt a világ 127 vizsgált városa közül a legnagyobb mértékben, és Belfast (+13,3 százalék) is a negyedik volt a listán. Észak-Amerika sem maradt le: a 10 leggyorsabban dráguló város között szerepel Seattle, San Francisco és Vancouver is.

A londoni West Enden egy négyzetméternyi irodaterület éves költsége 2874 dollár. Az első osztályú irodák bérleti díjai jól tükrözik a globális gazdaság fellendülését is: a költségek év/év alapon két százalékkal nőttek, az amerikai kontinensen egyenesen 2,9 százalékkal, míg az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban 1,5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 1,4 százalékkal.

A CBRE által elemzett 127 város közül az 50 legdrágább lokációból 19 EMEA régióbeli (Európa, Közel-Kelet, Afrika), 20 az ázsiai és csendes-óceáni és 11 az amerikai térségben található.

A folytatódó gazdasági fellendüléssel a bérlők is egyre aktívabbá váltak: ez Londonon és Dublinon túl más brit vidéki városokban és a közép- és kelet-európai régió kisebb piacain is érzékelhető. A kivétel az orosz irodapiac, ahol a nyugati szankciók és az olajár esése mély recessziót okozott, illetve Varsó, ahol a kínálat növekedése lefelé nyomja a bérleti díjakat. A régióra jellemző, hogy a bérlők a költségoptimalizálás és az irodaterületek csökkentése helyett már a bővítést tervezik. Az első osztályú irodák bérleti költségei 1,5 százalékkal nőttek, és a vizsgált 57 városból év/év alapon csak 11 esetében csökkentek a költségek. A londoni West End mellett a londoni City (1539 dollár évente négyzetméterenként) és Moszkva (1378 dollár évente négyzetméterenként) tartozik a 10 legdrágább lokációk közé.