A budapesti kerületek között jelentősek az eltérések. Legjobban, 56 százalékkal, a XVI. kerület drágult, itt 106 ezer forintra nőttek a díjak. A XX. kerületben 36 százalékkal 95 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 35 százalékkal 135 ezer forintra emelkedtek a tarifák.

Az V. kerület továbbra is a legdrágább: az októberi és novemberi hirdetések alapján átlagosan 180 ezer forintért lehet kivenni lakást, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az I. és a VI. kerület következő a sorban 150-150 ezer forintos bérleti díjjal, ám az I. kerületben ez mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben, a VI. kerületi bérleti díj pedig 5 százalékkal marad el a tavalyi értéktől.

A legnagyobb csökkenést a II. kerület könyvelhette el: idén októberben és novemberben a kiadó lakásokat átlagosan 140 ezer forintért kínálták, ami 12 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

A külső kerületek felé terelődik a kereslet

Bár az albérletek ára jellemzően idén is jelentősen emelkedett, a növekedés lassulása is megfigyelhető az elemzés szerint. A belső kerületek áremelkedése miatt a külső városrészekben élénkült a piac, és nagyobb mértékben emelkedtek az árak is. A legfrissebb KSH-adatok szerint Budapesten 204 ezer forint volt a nettó átlagkereset az első háromnegyed évben, ennek pedig  kétharmada  az átlagos lakásbérleti díj a fővárosban.

A lakásépítés visszafogja a bérleti díjakat

Vegyes a kép a megyeszékhelyeken is. A 40-80 négyzetméteres győri lakások bérleti díja átlagosan 100 ezer forint volt az október-novemberi adatok alapján, ez ugyan a legmagasabb a megyeszékhelyek között, ám 9 százalékos visszaesést jelent a múlt évhez képest. Az ingatlan.com szakembere szerint a győri albérletdíjak csökkenésében szerepe lehetett annak is, hogy megjelentek az új lakások és újlakás-beruházások a piacon, amelyek közvetett módon mérsékelhették az albérletek iránti keresletet és növelhették a kínálatot is.

Debrecen a második a 85-90 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, ami stagnálást, minimális csökkenés tavaly október-novemberhez képest. Székesfehérvár és Pécs áll a harmadik helyen a lakásbérleti díjakat nézve: mindkét városban 80 ezer forintért bérelhetőek a 40-80 négyzetméteres lakások, ami Székesfehérvár esetében 27, Pécsett pedig 33 százalékos drágulás év/év alapon. Jelentős a növekedés Kaposváron, Tatabányán és Miskolcon, ezekben a városokban 22-29 százalékkal 55-58 ezer forintra nőttek a hirdetésekben szereplő lakásbérleti díjak.

Hol a legolcsóbb a bérlés?

A legolcsóbb a bérlés Békéscsabán, ahol átlagosan havi 45 ezer forintért kínálták a 40-80 négyzetméteres lakásokat. Zalaegerszegen 48 ezer forint az átlagos díj 7 százalékos emelkedés után. Az ingatlan.com szakértője szerint a legtempósabban fejlődő megyeszékhelyeken, például Győrben és Kecskeméten az adott megyére jellemző nettó átlagkereset 60 százalékát viheti el egy albérlet, míg vannak városok például Zalaegerszeg vagy Salgótarján, ahol a nettó kereset harmadából kijöhet a havi bérleti díj. Meglepő módon nem Budapesten, hanem Debrecenben kell a nettó átlagkereset legnagyobb részét (68 százalékát) albérletre költeni - derül ki az elemzésből.