Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredményt hirdettek az új Puskás Ferenc Stadion kivitelezésére kiírt közbeszerzésen. A tender - 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál is leadott - bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint volt, a legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8 százalékkal volt magasabb a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) közleménye szerint.

Az olcsóbb ajánlatot a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt közös ajánlattevők tették, a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék 7,15 milliárd forint, az áfa összege 40,5 milliárd forint, azaz az összes kiadás bruttó 190,5 milliárd forint. A másik ajánlattevő a Strabag Építő Kft., Strabag-MML Kft. és Strabag AG alkotta konzorcium volt, ők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak.

A nem nyilvános tulajdonosi hátterű ZÁÉV sikereiről itt olvashat. A Magyar Építőt 2015-ben vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek cégjegyzékben látható tulajdonosa a Duna Aszfalt Kft. és Szijj László. Ugyanakkor a Magyar Építőben közös közvetlen irányítást szerzett jó egy éve az Épkar Zrt. és a Paár Attila érdekeltségében lévő West Hungária Bau Kft. - derült ki a GVH versenytanácsa határozatából. A cég nyertes tendereiről itt is olvashat.

Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek - például konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt - költségét is - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre, amely csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg áfatartalma a beruházás során visszafizetik a költségvetésbe - írják a közleményben.

Az új Puskás Stadion reális piaci keretek között épül fel, az építés költsége európai viszonylatban átlagosnak tekinthető - véli a KKBK.

"A hétszintes, összesen bruttó 213 700 négyzetméter alapterületet kitevő épület tervei már elkészültek, továbbá a stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van" - írta a KKBK, amely azt is jelezte, hogy "az idei költségvetésben egyetlen fillér többletköltség rendelkezésre bocsátása sem szükséges" a 2019 végére felépülő, 67 ezer néző befogadására tervezett létesítménnyel kapcsolatban.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik. Az új Puskás Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Ha a magyar válogatott kivívja a részvétel jogát, akkor legalább két csoportmeccsét és továbbjutás esetén akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd - írta a KKBK közleményére hivatkozva az MTI.