Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Külföldi szakértők az előre tervezés fontosságát hangsúlyozva kiemelték,  ezt  egy ilyen szabályozás nem teszi lehetővé. Az ingatlanszakma szereplői szerint mintegy 1-1,5 év múlva egyenlítődhet ki a vasárnap, mint kereskedési nap kiesése a forgalom szempontjából. Felvetődött azonban a kérdés, hogy olyan helyzetben van-e a magyar gazdaság, hogy megengedheti magának azt, hogy egy ilyen hosszú időszakon keresztül csökkenjenek az áfa-bevételek, növekedjen a munkanélküliség, illetve csökkenjen a kiskereskedelmi forgalom.

A vasárnapi zárva tartás várható hatásait nehéz megjósolni. Egyesek szerint a vásárlás egyre inkább szabadidős tevékenység, így a szabályozás árthat az impulzív vásárlásnak. Arra is számítani lehet, hogy az élelmiszer-áruházak erősebb online jelentétet alakítanak majd ki, illetve elképzelhető, hogy újra felvirágzik majd a belváros, illetve a kávézók, az éttermek és a családi vállalkozások is jól járnak a korlátozással.

Az RICS Franciaországból érkezett szakértője furcsállta, hogy náluk a magyarországival ellentétes irányban mozog a szabályozás változtatása. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a szabályozást az életminőség javítási szándékával indokolják, azt mondta: "a vasárnapi zárva tartás gazdag embereknek való" - utalva az intézkedés várható negatív gazdasági következményeire.

Még az értékbecslők sem tudják

Az értékbecslők szerint a szabályozás hatása az ingatlanok értékére még bizonytalan. A kereslet és kínálat a jogszabály miatti változása később derül ki, ráadásul a retail alpiacok eltérően reagálhatnak. Kitértek arra, hogy az értékbecslés alapjának tekinthető Red Book és a nemzetközi sztenderdek egy jól működő piacra készültek, ahol megfelelő számú tranzakcióra kerül sor. Az évi egy-két tranzakció jóval nehezebb helyzetet teremt az értékbecslésben.

A konferencián a bérlők és a bérbeadók is elmondták véleményüket. A vasárnapi boltbezárás melletti kormányzati érvelés több hálózat szerint is kérdéses, mivel tapasztalataik szerint a dolgozók egy jelentős része kimondottan élt a vasárnapi munkavégzés lehetőségével a bérpótlék miatt. Van olyan kiskereskedelmi lánc, mely rövid távon 15-20 százalékos forgalom-visszaeséssel számol.