Az airbnb-s lakások kiadását is szabályozza az állam, annak érdekében, hogy a piaci verseny moderált keretek között folyhasson - írta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Oláh Lajos DK-s honatya írásbeli kérdésére válaszolva. Az egyes társasházak közösségei pedig maguk döntetnek arról, hogy engedélyezik-e a házban a szálláshelyi vendéglátást.

Működésének feltételeit a célokkal összhangban kell kialakítani, és ha kell, a kormány megteszi a szükséges lépéseket a fővárossal egyetértésben, ahogyan ezt a jogszabály is előírja - fogalmazott Gulyás.

Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda tulajdonos-ügyvezetője szerint a befektetők egyre nyugtalanabbak a budapesti Belvárosban, a rövid távú lakáskiadásban érdekelteket "satuba fogták". A szállodások lobbiznak az Airbnb ellen, másik oldalról pedig az adóhatóság is szigorúbban lép fel. Jogosan, hiszen a tevékenység nem kis része feketén zajlik. Mindemellett a társasházi lakóközösségeknek is egyre kevésbé tetszik, hogy külföldi turisták zavarják meg nyugalmukat - mondta a szakértő a napilapnak.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egyfajta status quo alakult ki Budapesten az Airbnb-vel: az adózott, legális mederbe terelés mellett nem érdek fellépni ellene, bár helyi szinten sorra születnek szigorító lépések. Úgy látja, hogy egyre többen lépnek ki a rövid távú ­kiadásból, és további lehetőségek felé néznek, vagy egyszerűen visszaállnak a hosszú távú, hagyományos lakáskiadásra.

Fotó forrása: Pixabay,