Nagyon kevés lakást kínálnak hosszú távú bérletre, ráadásul az albérletek jó részéért akár kétszer annyit is kérhet a tulajdonos, mint egy éve - számolt be tapasztalatairól Beák. A durva drágulás Budapesten már a külső kerületeket is utolérte, nem csak a 4-6-os villamos vonalán érezhető, vagy ott, ahol az airbnb és a booking.com-os üzlet felszívja a kiadó lakásokat. Békásmegyeri egy plusz két félszobás, 55 négyzetméteres panel lakást említ példaként, amelyért tavaly még 55 ezer forintot fizetett a bérlő, de miután a lakást eladták a feje fölül, most ugyanott egy hasonlót már csak 110 ezer forintért tudott kivenni.

Drágulásról ír az Azénpénzem.hu portál is, azonban a lapnak nyilatkozó Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője ötéves távlatban érzékeli a duplázódást, a lapnak nyilatkozó ingatlanosok pedig kínálatbővülésről számolnak be.

Budapesten havi 100 ezer forintnál olcsóbban nem nagyon lehet találni elfogadható albérletet, az ingatlan.com-on a 40 négyzetméternél kisebb garzonokat is átlagosan 100 ezer forintért hirdetik, a 40-80 négyzetméter közötti lakások havi díja átlagosan 140 ezer forint körüli, míg a 80-120 négyzetmétereseké 250 ezer forintra is felmehet. A garzonok fajlagosan mindig drágábbak, mint a nagy lakások, a négyzetméterenkénti 2-3 ezer forintos bérleti díj mindenesetre jó iránymutató. Az OC 3,23 ezer forintos négyzetméterenkénti átlaggal számol, kiemelve a jelentős szórást.

Elvétve akadnak olcsóbb ajánlatok, de a négyzetméterenkénti 1000-2000 forint közötti albérletkínálat nagyon szűk, jellemzően piacon kívül, ismerősi körben elkel. A nagy pörgés miatt eleve kevés lakás kerül közvetítőhöz, a tulajdonosok pillanatok alatt saját maguk is megtalálják a bérlőket.

Nem jobb a helyzet Budapesten kívül, az egyetemi városokban sem. Debrecenben a garzonoknál az ingatlan.com 63 százalékos áremelkedést mért egy év alatt, a jellemző bérleti díj ebben kategóriában 65 ezer forint, Szegeden 55 ezer forint körüli, itt közel 40 százalékos volt a drágulás, Pécsen is 50 ezer forint körül lehet garzont találni, 25 százalékkal többért, mint egy évvel ezelőtt. Győrben már korábban kezdődött a boom, így az eltelt egy év alatt alig nőttek a díjak, jelenleg 60-70 ezer forint közötti a garzonok havi tarifája.

Így szerződjön!

A megfelelő lakás felkutatása csak az egyik kihívás, a másik egy olyan írott bérleti szerződés, amely mind a két félnek biztonságot ad - mondta Beák Attila. A szerződésben a lehető legrészletesebben rögzíteni kell a feltételeket, a bérleti díj és a kaució nagyságát, a szerződés felmondásának lehetséges okait és következményeit - sorolja az alapvető kellékeket.

Manapság elég gyakran előfordul, hogy a tulajdonos eladja a kiadott lakást, ami a bérlőnek csak akkor nem jelent gondot, ha határozott idejű a szerződése, ilyenkor annak lejártáig nem kell kiköltöznie. Határozatlan idejű megállapodásnál rendszerint egy hónap a felmondási idő, ami a jelenlegi piaci viszonyok között elég szűk határidő egy új lakás megtalálásához.

A kaucióról sem szabad megfeledkezni

Általános a kéthavi kaució, ez szolgál a károk és a kifizetetlen számlák fedezetéül, s szintén érdemes rendelkezni a bérleti szerződésben arról, hogy a bérlet lejárta után mi legyen a sorsa. A mai díjakat figyelembe véve ez több százezres tétel, így nem mindegy, ki, mit tart jogosnak visszatéríteni, s számos vita forrása lehet, ha ezeket nem szabályozzák pontosan a szerződésben - figyelmeztet a szakember.

Fontos rögzíteni, ki lakhat a lakásban, mi az, ami már nem számít rendeltetésszerű használatnak, vagy azt is, hogy a tulajdonosnak joga van rendszeresen - mondjuk havonta - körülnézni a lakásban. Meg kell határozni a fizetési feltételeket, a késedelmes fizetés következményeit, a rezsi fizetésének a rendjét, fontos egy pontos, fényképes leltárt készíteni, hogy ezen se legyen később vita.

Közjegyzővel hitelesíttetni kell a szerződést - mondja Beák Attila, ez biztosítja a tulajdonosnak, hogy egy szerződésbontásnál, vagy lejáratnál azonnal, külön jogi eljárás nélkül végrehajtható legyen a kiköltöztetés.