A Fannie, a Freddie, illetve a szövetségi lakáshivatal (FHA) tulajdonában mintegy 250 ezer ingatlan áll, ráadásul a bedőlt jelzáloghitelesek adatai feldolgozásának tavalyi elhúzódása miatt ez az elkövetkező hetekben jelentős tétellel gyarapodhat - írta a CNBC.

A késedelmek folytán viszont a sokkal több bedőlési eljárás indul mint amennyit effektíve árverezni is tudnának (ettől függetlenül a lakókat általában az eljárás megindításakor kilakoltatják, így a házak hosszú hónapokig üresen állnak).

Ennek kiküszöbölése érdekében indítanák be a programot, amelynek során egy füst alatt 50, 100 vagy akár 500 ingatlant is vásárolnának, adott esetben egymilliárd dollárt meghaladó tételben az előzetes felmérések alapján élénk érdeklődést mutató hedge fundok és bankok.

Megoldást kell viszont még találni az értékesítések után az ingatlanok bérbeadására létrehozott vállalkozások finanszírozására, ezidáig ugyanis ennek hiánya volt a program beindításának legfőbb kerékkötője.

Fontos eleme ugyanis a programnak, hogy a használt-ingatlan piac elárasztása helyett bérbe adnák a blokkosan értékesített házakat, hogy elkerüljék az amúgy is nyomott piac további zuhanását. Az eladói kínálat csökkenése viszont az optimista forgatókönyv szerint a piac stabilizálódásához is hozzájárulhat.