Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke (képünk illusztráció)

Újra feléledt az érdeklődés azok iránt a múlt század első felében épült, építészetileg értékes  belvárosi vagy központi ingatlanok iránt, amelyek értékei egy felújítással még ma is megmenthetők. A növekvő energiaköltségek miatt ma is sok ilyen ingatlan kerül piacra. A nyugati határ mentén, Sopronban, Kőszegen, illetve Szombathelyen döntően osztrák vásárlók figyelmét keltették fel ezek a házak, míg Győrben és Székesfehérváron elsősorban olyan "céges" vásárlók tűntek fel, amelyek nívós irodaként akarják az ingatlant hasznosítani.

A Balatonnál, néhány év múlva, talán a 20-as, 30-as években épült villa lehet a divat. Balatonfüreden, Siófokon, Badacsonyban és Keszthelyen azokból adtak el néhányat, amelyek közel vannak a belvároshoz és viszonylag nagy, parkosított vagy parkosítható telken állnak. Korsós Mariann, az elsősorban értékes ingatlanok adásvételével foglalkozó, Győrben és Szombathelyen is jelen lévő Art Ingatlanközvetítő Iroda munkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, nagyjából márciustól érzékelhető a patinás polgári házak iránti keresletnövekedés. Ebben jelentős része van annak, hogy az árak mélypontra süllyedtek. Több eladó ugyan a végsőkig igyekezett kitartani az árat, ám a növekvő energiaköltségek miatt végül az értékesítés mellett döntöttek. Az elmúlt hetekben Győrben és Szombathelyen, de Sopronban és Kőszegen is több, építészetileg értékes ingatlant adtak el. Ezek között volt a közelmúltban teljesen felújított, parkosított polgári ház, de romos is.

Fontos szempont, hogy a ház belvárosi vagy belvárosközeli legyen, s legalább 150-200 négyzetméteres. Számít a nagy belmagasság, az értékes kovácsoltvas vagy gipszdíszítés, az üvegmozaik ablak, de olyan ingatlanuk is volt, amelynek lépcsőházában még ma is fellelhetőek a régi festett díszítések. Korsós szerint leginkább a felújítandó ingatlanokat keresik, de teljesen rendbe tett házat is adtak el a közelmúltban, igaz, eredeti áránál jóval olcsóbban. Egy csaknem 200 négyzetméteres győri ház, amelyet kezdetben 70, később pedig 55 millióért árultak, nemrég 42 millió forintért talált gazdára.

Sopronban és Kőszegen zömmel osztrákok érdeklődnek és vásárolnak. Sótonyi Sándor ingatlanközvetítéssel foglalkozó székesfehérvári ügyvéd szerint az elmúlt időszakban elsősorban nagy cégek keresték meg belvárosi vagy ahhoz közeli, nagyobb, építészetileg értékes, felújításra váró házat keresve. Döntően olyan épületek iránt nőtt meg a kereslet, amelyek földszintjén nívós irodák alakíthatók ki, az emeleten pedig pár vendégszoba. Általában feltétel a nagyobb udvar, ahol nem csak park, hanem parkoló is létesíthető.

Veszprémben is nőtt a kereslet. Sótonyi úgy véli, a vevők joggal bíznak benne, hogy ezek az ingatlanok pár év múlva, főként egy teljes rekonstrukció után, jóval értékesebbé válnak.