A lap emlékeztet: hétfőn jelentették be, hogy gazdát cserélt a legnagyobb belföldi forgalmú szállodaláncot működtető Hunguest Hotels Zrt. Leisztinger Tamás nagyvállalkozó tulajdonából a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó cégekhez került a 18 saját üzemeltetésű szálloda közül 14 magyarországi hotel tulajdonjoga, valamint a márkanév és a franchise jogok. Leisztinger Tamásnál négy szálloda maradt: a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut-hotelek, valamint a szegedi Forrás és a lillafüredi Hotel Palota. Azonban ezek a hotelek is a hálózat kötelékében működnek a jövőben, szerződéses partnerként.

Jászai Gellért a lap kérdésére arról tájékoztatott: nem igazak a sajtóhírek a harmincmilliárd forintos "gigahitelről", a jelentős állami támogatásról. Az adásvételhez "a szokásos mértékű saját erő" mellett az Eximbank és az MKB nyújtott finanszírozást, piaci feltételekkel. Az állami tulajdonú Exim "mindössze 3,3 milliárdos hitelt adott a felvásárláshoz, ami kevesebb, mint a tranzakciós érték 15 százaléka" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a vételár csaknem 23 milliárd forint volt-e, üzleti titokra hivatkozva csak annyit mondott, hogy a tranzakció összege nagyságrendileg ekkora.

Az új tulajdonos arról is beszélt, hogy az Eximbanknak több mint három éve van szerepe a Hunguest finanszírozásában. A mostani adásvétel előfeltételeként a társaság hosszú távra átalakította meglévő hitelállományát, amelyben partnere volt még a céget évek óta hitelező bank, az Erste. A megújított kölcsön összege azonban nem változott a korábbi évekhez képest, csak a futamidő lett hosszabb - tette hozzá.

A cégvezető elmondta, hogy a hitelek megújításával sokkal nagyobb mozgástere lett a vállalatnak, felújításra és karbantartásra például az eddigi keret két és félszerese juthat évente. Hozzátette, hogy szakértők szerint a magyar olimpiai pályázata kapcsán, illetve a turizmus növekvő nemzetgazdasági jelentőségének köszönhetően az uniós források, vagy akár más állami beruházásösztönző programok is nagyobb arányban megjelenhetnek a jövőben a szektorban.

A Magyar Időknek nyilatkozott Leisztinger Tamás is. Az üzletember sajtóhírekre, miszerint nem önszántából adta el a szállodaláncot, azt mondta: hallotta ő is a "legképtelenebb pletykákat". Hozzátette: már évekkel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültek Jászai Gellérttel, alaposan megfontolt döntést hozott, és korrekt üzletet kötöttek.

Arra a kérdésre, miért tartotta meg négy hotel tulajdonjogát, úgy reagált, hogy a szállodák jövedelmezősége, illetve egyéb üzleti szempontok alapján "az ügylet ebben a formában volt a legelőnyösebb mindkét félnek". Ugyanakkor nem tartom kizártnak a tulajdonomban maradt hotelek értékesítését közép- vagy hosszútávon, ám ez ma még nem aktuális - jelentette ki Leisztinger Tamás.