A Napi Gazdaság Online szombaton számolt be arról, hogy egy javaslat úgy módosítaná a kisajátítási szabályokról rendelkező törvényt, hogy az országgyűlési képviselők, közjogi személyek és azok hivatalának elhelyezése érdekében is módot adjon a tulajdon elvonására. A módosítót György István főpolgármester-helyettes jegyzi.

Az Origo portál információi szerint ezzel a törvénymódosítással a Kossuth téri MTESZ-székház ügyét intézné el a kormányzat, azt kimondottan az épületre szabták. A törvény az Országgyűlés Hivatalát és a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) külön is megnevezi.

A kormány 2012-ben már egymilliárd forintot átcsoportosított a költségvetésben arra, hogy megvásárolja a Kossuth-téri - a metrókijárat felett található - MTESZ székházat, amelyből egy új képviselői irodaházat alakítanának ki. A költözés a Kossuth tér átépítésének a része lenne.

Az ingatlan tulajdonjogáért azonban az Origo információi szerint többen is perelnek, azt állítván hogy az részben őket is illeti, például a BKV.

Az idén májusban a kormányzat úgy döntött, az addigi összegen kívül még legfeljebb 7,2 milliárdot biztosít a tér rendezésére, azaz a Steindl-programra, egyben arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárcavezetővel együttműködve, szükség esetén jogszabály-módosítás előterjesztésével tegye meg a szükséges intézkedéseket a székházhoz kapcsolódó beruházások elősegítése érdekében, "ideértve az épület állami tulajdonba vételét is" - emlékeztetett a portál.

Akár kártérítési is fizetnének a kisajátításért

A most beadott törvénymódosító tervezet egy előzetes eljárást is bevezet, melyet az állam kérhet, ha a kisajátítandó épület tulajdonjogát perli valaki. Az állam a kisajátítási hatóságtól kérhetne állásfoglalást, amelyből kiderülne, hogy ha a perlő fél esetleg nyerne, attól még kisajátítható lenne-e az ingatlan, illetve hogy körülbelül mekkora mértékű kártalanítási összeget kellene kifizetni. A törvény indoklása szerint ezzel eldönthető lenne, hogy a vitatott kisajátítási eljárás alatt érdemes lenne-e az államnak a tervezett beruházásokat elkezdeni.

A tervezet ellen tiltakozik az MSZP, a fővárosi Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció is. Álláspontjuk szerint ezzel megszűnik a magántulajdon biztonsága - olvasható az Origón.