Az ingatlanegyüttest kezelő Várgondnokság Nonprofit Kft. pályázatot írt ki a Várkert Bazár északi bazársorán kialakítandó kereskedelmi egység bérbeadására. A nyertessel tízéves, plusz öt évvel meghosszabbítható bérleti szerződést kötnek a mintegy 235 négyzetméter alapterületű, kereskedelmi tevékenység folytatására alkalmas területre. "Cél a turistaforgalom lehető legszélesebb körű és legszínvonalasabb ellátása, kiszolgálása" - olvasható a mai Hivatalos Értesítőben megjelent kiírásban. Pályázni június 23., 10 óráig lehet.

A bazársor (egyik) bérlője a Népszabadság és az Index korábbi, meg nem erősítetti információi szerint a CBA magyar kereskedelmi lánc lehet.

A pályázatból kiderül, hogy a bérlőnek több feltételt is teljesíteni kell. Így köteles az üzlet szortimentjének kialakításánál a Magyar Hungarikum Bizottság által közzétett hungarikum listán szereplő élelmiszereket árulni, illetve egyéb hungarikumok bemutatására, kapcsolódó ajándéktárgyak értékesítésére. Kiegészítő jelleggel vendéglátó tevékenység folytatható (például kávé, üdítő, szendvics árusítás). A bérlemény belsőépítészeti kialakítása, a berendezési tárgyak installálása a bérlő feladata. (A nyitva tartást össze kell majd hangolni a külön pályázati eljárásban kiválasztott, szomszédos turisztikai információs helyiséggel, ám a nyitvatartási időt a bérbeadó hagyja majd jóvá.)

A Várkert Bazárt az áprilisi országgyűlési választás előtt Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel, majd néhány nap múlva bezárták. Azóta részlegesen látogatható az épület, illetve a déli palotában megnyílt kiállítások. A műemlék ingatlanegyüttest nettó 9 milliárd forintért újította fel a West Hungária Bau Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft., a cégek a műemléki rekonstrukciós és kiegészítő munkákra idén még 820 milliós megrendelést kaptak. A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan közlekedésfejlesztési, útfelújítási munkák is zajlanak, rendszeresek a felújítás miatti útlezárások a budai alsó rakparton és környező utcákban.

A pályázónak nem lehet 3 hónapnál régebben lejárt köztartozása. Nyilatkoznia kell arról, hogy az értékesíteni kívánt termékek legalább 80 százaléka magyar, illetve Magyarországon előállított lesz. Külön nyilatkoznia kell a hungarikumok folyamatos értékesítéséről, valamint arról, hogy aktívan részt vesz majd a kiíró/üzemeltető által szervezett tematikus programokban. A pályázaton való részvétel feltétele 5 millió forint értékű biztosíték nyújtása. A nyertesnek a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg 3 havi bérleti díjnak megfelelő összegű kauciót is fizetnie kell.

A bérlemény üzemeltetését várhatóan augusztus 29-én lehet megkezdeni, ám arra is felhívják a pályázók figyelmét, hogy a szerződés aláírását követően építési és kialakítási munkák folyhatnak az épület jelenleg is zajló felújításával összhangban.

A pályázat értékelési szempontjai:

  • a bérleti díj éves mértéke - 50-es súlyszámmal
  • a hasznosítási program minősége - 30-as súlyszámmal
  • a tervezett kialakítás minősége - 20-as súlyszámmal
A felkért bíráló bizottság minden értékelési szempont esetében 1-10 pontszám között értékeli a benyújtott pályázatok ajánlati elemeit, majd az egyes tartalmi elemekre adott pontszámokat megszorozza a súlyszámmal, a szorzatokat pedig pályázatonként összeadja.