A 2016-os ingatlanpiaci tranzakciók felében a JLL működött közre, az éves befektetési aktivitás meghaladta az 1,7 milliárd eurót.

A negyedik negyedévben a befektetési volumen 65 százalékát irodaértékesítések, 16 százalékát  ipari ingatlanokra kötött ügyletek adták,  a volumen 15 a kiskereskedelmi ingatlanok adásvétele  tette ki.

A legnagyobb iroda adás-vétel a 26,2 ezer négyzetméter alapterületű Nordic Light irodaház értékesítése volt, melyet az Erste Alapkezelő Zrt vásárolt meg a Skanska-tól. Hasonlóan fontos tranzakció volt a 18,5 ezer négyzetméter alapterületű Váci Greens C épületének értékesítése, amit egy új piaci belépő, egy szlovák alapkezelő, az IAD Investments vásárolt meg az Atenor-tól.

Az utolsó negyedévben a JLL képviselte az Office Garden I irodaház tulajdonosát az ingatlan adásvétele során, melyet egy osztrák magán tőketársaság, az FLE vásárolt meg, akik szintén új belépők a befektetési piacon. További jelentős tranzakció volt még az év végén a nemrégiben felújított multifunkcionális Váci 1 eladása, melyet a GLL Real Estate Partners a Bayerische Versorgungskammer számára vásárolt meg. Az utolsó negyedév során az ipari szektorban aktív CTP tovább folytatta erőteljes akvizíciós stratégiáját és megvásárolta a biatorbágyi WestLog DC ipari parkot, illetve a szombathelyi Delphi gyárat az Industrial Securities-től.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL tőkepiaci befektetési csapatának vezetője szerint már 5 éve folyamatosan növekszik az éves volumen és 2016-ban közel megduplázódott a tranzakciós érték a tavalyi évhez képest. Az év során folyamatosan nagy volt az érdeklődés a magyarországi ingatlanok iránt és várakozásaink szerint ez 2017-ben sem fog alábbhagyni. A magyar ingatlanok a globális politikai bizonytalanságok ellenére is megőrzik vonzerejüket az alacsony kamatlábak mellett. Tapasztalataik alapján a negyedik negyedévben az irodapiaci hozamok változatlanul 6,75 százalékon álltak, míg a logisztikai és kiskereskedelmi szektorban 25 bázispontos csökkenést mértek és a hozamok 8,25 százalékra és 6,50 százalékra csökkentek. A szakértő 2017-ben további hozamcsökkenést prognosztizál minden ingatlanpiaci szektorban.

A JLL előzetes kalkulációi alapján 2016-ban az éves befektetési volumen 48 százalékát irodapiaci tranzakciók, 27 százalékát kiskereskedelmi eladások és 14 százalékát ipari ingatlan adásvételek generáltak. Különösen magas volt az érdeklődés a nagy értékű ingatlanok illetve a portfóliók iránt: a legnagyobb 5 tranzakció az éves volumen 36 százalékát tette ki.

A JLL több mint 10 új piaci belépőt regisztrált a befektetési piacon: elsősorban az USA-ból, Németországból és Szlovákiából érkeztek új befektetők Magyarországra. Ugyanakkor továbbra is a magyar befektetők generálták az éves volumen legnagyobb részét (30 százalék), míg az egyesült államokbeli befektetők a tranzakciók 20 százalékát, a németországiak pedig 14 százalékát generálták. Magyarországon a tőkeértékek továbbra is 20-30 százalékalkal elmaradnak a régiós versenytársaknál tapasztalt értékekhez képest. Az alacsony árak a továbbra is ígéretes piaci környezet és az ország felminősítésének hatására sok befektetőt győzött meg arról, hogy belépjen a magyarországi piacra.