Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy az ország 70 nagyvárosában átlagosan 8,3 százalék volt az éves szintű drágulás, alacsonyabb a júliusban mért 9,7 százaléknál és a júniusi 10,2 százaléknál - írta az MTI.

A lakóingatlanok ára augusztusban 0,2 százalékkal emelkedett júliussal összevetve, amikor nagyobb, 0,4 százalékos drágulást jegyeztek fel júniushoz viszonyítva. Pekingben és Sanghajban a lakóingatlanárak stagnáltak júliussal összevetve.

Szakértők szerint az eddig vártnál nagyobb mértékben nőnek idén a lakóingatlanárak. Ezt a vélekedésüket támasztja alá, hogy Kínában a bankok több új hitelt helyeztek ki augusztusban, mint júliusban. Ez ellentétes azokkal a kormányzati intézkedésekkel, amelyek célja megfékezni az elmúlt években gyorsan bővülő hitelezést, ami már-már a kínai pénzügyi stabilitást veszélyezteti.

A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege augusztusban 663,5 milliárd jüanra (1 jüan=39,59 forint) ugrott a júliusi 561,6 milliárd jüanról. A kínai vezetők azt ígérték, hogy megfékezik az eladósodottságból és az ingatlanárak túlzott emelkedéséből fakadó kockázatokat, miután évekig a hitelezés bővülése hajtotta a gazdaság növekedését, amely ütemének el kellett érnie a hivatalos célszámot.

Kínában az új lakások ára 12,4 százalékkal emelkedett tavaly, ami 2011 óta a leggyorsabb ütem. Az áremelkedés fékezésének céljából több mint húsz nagyvárosban már a múlt év végén megszigorították a lakásvásárlás feltételeit. A bankok tavaly rekordértékű, 12,65 ezer milliárd jüan új hitelt nyújtottak. Ezen belül tavaly 4,8 ezer milliárd jüan értékben adtak ki új jelzáloghitelt magánszemélyeknek, ami éves szinten 35 százalékos növekedés.