Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az sejthető volt, hogy a pandémia által generált bizonytalanság rányomja a bélyegét az ingatlankeresletre, de az ingatlankeresők reakciói ezzel együtt is komoly meglepetéseket hoztak - mondja Virág Zsolt a piacvezető ingatlanhirdetési portál, az ingatlan.com keresési adatbázisának elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke, aki szerint elmúlt hónapok izgalmai után még érdekesebb lehet az előttünk álló időszak.

Az első Covid-19 beteg márciusi azonosításának híre még el sem jutott az ország minden pontjára, de az ingatlanokra leadott keresések száma már 30 százalékpontot esett a bejelentést követő napokban. Március elején lefagyott a piac, de két hét hullámvölgy után már növekedésbe fordult az ingatlankeresők száma, mára pedig a leadott keresések 20 százalékponttal meghaladják az év eleji  magas bázist. Az adatok visszamenőleges vizsgálata szerint a jelenség kizárólag a koronavírusnak volt köszönhető, a korábbi évek adatai alapján a szezonalitási hatás kizárható a Hiflylabs elemzése szerint.

Ugyan az eladó és a kiadó lakások kereslete is hasonló tendenciát követ, de közelebbről nézve vannak fontos különbségek. A kiadó ingatlan után érdeklődők 1 héttel hamarabb ébredtek a betegség hazai megjelenése után, de talán ennél is érdekesebb, hogy az eladó ingatlanok kereslete 10 százalékponttal mélyebb szintre zuhant márciusban, és 5 százalékponttal magasabb szinten stabilizálódott júniusban, mint a kiadóké. Úgy tűnik, hogy a korlátozások és a vészhelyzet először a könnyebben mozgó albérlőket indította be, de az intézkedések mégis a lakásvásárlók körében hagytak mélyebb nyomott.

Házak vonzásában

Nagyot fordult az egyes ingatlantípusok keresettsége. A home office és a távolságtartás miatt vonzóbbá vált a családi házas környezet. A lakások kereslete nem csak hogy sokkal nagyobbat zuhant március elején (6 százalékpontos esés a házak esetében lévő 3 pontos növekedéssel szemben), de nem is tudott olyan magas szintre felkapaszkodni, mint a házak iránti kereslet. Ezzel együtt is a lakásokra leadott keresések száma is magasabb szintre emelkedett júniusban, mint az év elején.

A házakra leadott keresések száma pedig extrém magas szintre nőtt az elmúlt hónapokban, június közepén mintegy 25 százalékkal állt magasabban, mint év elején, miközben a lakások iránti keresések száma az év eleji szintre tudott csak visszakapaszkodni. Mindezek eredményeként a kereséseken belül rendkívül látványosan nőtt a házak iránti érdeklődés.

A nyaralók és telkek iránt is nőtt a keresések száma. Bár ebben a kategóriában amúgy is általános a tavaszi élénkülés, a 2020-as növekedési értékek azonban jelentősen meghaladják az általános szezonalitási hatást is - állapítja meg az elemzés.

Vonz a vidék

A keresletek átrendeződése regionális szinten is megjelenik. Budapest ingatlanpiaci szempontból kitüntetett szerepet játszik, a járványbeli érintettség is magasabb is volt az átlagnál, de a koronavírus megjelenése arányaiban ugyanolyan mértékben sújtotta a keresletet Budapesten, mint az ország teljes egészén. Ezzel együtt a márciusi beszakadást követően már jelentős az eltérés Budapest és az ország többi részének keresleti adataiban. A budapesti keresések eleve csak lassabban tudtak visszakapaszkodni az év eleji mértékre, és nem is jutottak olyan magas szintre, mint a fővároson kívüli területek. Igaz, hogy a budapesti keresések száma is nőtt az év eleji bázishoz képest, de a különbség csak 10 százalékpont, míg a Budapesten kívüli területeken a keresleti növekmény több mint 30 pontos.

Mi a helyzet a Balatonon?

A távolságtartási korlátozások a Balaton körüli piacot is élénkítették. A vírus megjelenés után ugyan a Balatonon is csökkent az érdeklődés, de március közepétől már gyorsan növekedni kezdett a balatoni keresések összesített súlya. A tavaszi, nyár eleji időszakban általában is nő az érdeklődés, 2020-ban viszont ez a trend hamarabb erősödött, mint a korábbi években. A balatoni ingatlanokra leadott keresések száma szintén magasabban van, mint az év eleji bázis, sőt a növekedés arányaiban még a fővároson kívüli területeknél is jóval magasabb.

Az átrendeződés másik jellegzetessége a keresett árkategória változása. Az elmúlt évek keresői a piaci árváltozást követve évről évre egyre magasabb árú ingatlanokra adtak le kereséseket. Ez a tendencia 2020 során megtört. A keresett ingatlanok átlagára ugyan nem csökkent, nem is növekedett tovább, szélesedett viszont az ársáv, amiben az érdeklődők megjelennek.

Így készült

Az elemzés alapja az ingatlan.com weboldalon leadott keresések száma és típusa. Noha a portál az ingatlanpiac meghatározó szereplője, s így az adatok jól jellemzik a hazai folyamatokat, ugyanakkor a weboldalon leadott keresések csak részben realizálódnak tényleges piaci keresletként. Az anyagban megjelent információk a szerzők magánvéleményét tükrözik, nem minősülnek ingatlanpiaci tanácsadásnak.