A kormány által elfogadott kastélyprogram 33 milliárd európai uniós és 10 milliárd forint hazai forrást igényel a 2020-ig tartó uniós tervezési időszakban. Az európai uniós összegre pályázni kell. Eddig a program előkészítésre 679 millió forintot kapott a központ - fejtette ki az elnök.
A várprogrammal - amely előkészítési szakaszban van és a kormány döntésére vár - 19 milliárd forintos európai uniós támogatásra pályáznak, ezt 6 milliárd forint hazai forrással kell majd kiegészíteni - emelte ki.

A projektek 35 magyarországi kastélyt és a 28 várat érintenek. Az elnök hangsúlyozta: a projekteknél azért van szükség a magyar állam támogatására, hogy ezek a helyszínek valódi turisztikai attrakcióként, önfenntartó módon legyenek képesek funkcionálni. A hazai forrásokból azokat a kapcsolódó szolgáltatásokat teremtenék meg, amelyekkel képesek lesznek ezek a helyszínek bevételt termelni, ezekre ugyanis uniós támogatás nem igényelhető.

Nem pluszterhet akarunk tehát a mindenkori kormányzatra róni, éppen ellenkezőleg, hiszen olyan fenntartható turisztikai fejlesztések jönnek létre, amelyek évről évre gazdagítani fogják az országot" - fogalmazott. Sághi Attila azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország kastély- és várhálózatával olyan turisztikai tengelyeket és régiókat lehet megerősíteni, amely hosszú távon növeli a belföldi és külföldi turizmust, így az innen befolyó bevételeket a helyszínek fenntartásán túl akár más területek megerősítésére is lehet fordítani.

Szakértők szerint a kastélyfelújításnál kulcskérdés, hogy sikerül-e megfelelő funkciót találni a komplexumnak, a szórványosan érkező látogatóktól befolyó összegek ugyanis nem fedezik a fenntartási költségeket, amint azt már számos, uniós forrásból megújult kastélynál tapasztalni lehetett.