Az Aegon tavaly létrehozta az Országos Kármegelőzési Programot, amelytől a károk csökkenését várja a biztosító. Tapasztalata szerint a károk háromnegyedét lehetne megelőzni.

A közlemény szerint a program résztvevői - az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézete, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Országos Polgárőr Szövetség - idén is folytatják az információ cserét, amely a kármegelőzés alapja.

Például a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács égisze alatt hamarosan lezárul az Országos Kriminológiai Intézettel és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság közreműködésével végzett kutatás, amely az épületek betörési kockázatát vizsgálja, elkövetői szemszögből.

A földrengéskárokat pedig a geofizikai kutatások tudják csökkenteni. Az Aegon Magyarország tavaly közel 100 millió forintot fizetett ki földrengés károkra. A bejelentések főként Pest, Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyékből érkeztek. Az idei január 19-i földrengés közel 80 milliós kárt okozott a biztosító ügyfeleinek - fejeződik be a közlemény.