Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajid Javid, az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszter szerdai bejelentése szerint a kormány 68 lakást vett egy újonnan felépített, részben még építés alatt álló lakónegyedben, nem messze a múlt szerdai tűzvészben teljesen kiégett 24 emeletes, 127 lakásos nyugat-londoni toronyháztól - írta az MTI.

A lakások egy luxuskivitelű, több száz lakásból álló ingatlankomplexumban vannak, de a kormány a megvásárolt egy, két és három hálószobás lakásokat szociális lakásként utalja majd ki a leégett Grenfell Tower egykori lakóinak. Sajid Javid szerint nem átmeneti elhelyezésről van szó, a kormány végleges megoldásként kínálja a lakásokat a károsultaknak, akik júliustól költözhetnek be.

A lakónegyedben 1,5 millió fontról (530 millió forint) indulnak a lakásárak, de hirdetnek a komplexumban lakásokat tízmillió font feletti árakon is. Az ingatlankomplexum építője azonban egybehangzó szerdai médiaértesülések szerint önköltségi áron kínálta fel a lakásokat a kormánynak. Sajid Javid szerint ez csak az első lépés a károsultak lakáshelyzetének megoldására.

A múlt heti tűzvész halálos áldozatainak száma a rendőrség legutóbbi tájékoztatása szerint elérheti a 79-et. A becslés tartalmazza az eltűntek számát is, de a hatóságok feltételezése szerint ők is életüket vesztették az utóbbi évtizedek legsúlyosabb londoni tűzkatasztrófájában.

A rendőrség szerint a kiégett épület teljes átkutatása várhatóan hetekig eltart. Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A Grenfell Tower nevű toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni. Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

Theresa May brit miniszterelnök a minap háromhetes határidőt szabott a tűzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére.