Októberben az adás-vételek száma megközelítette a 12 ezret, így a lakáspiaci forgalom az első 10 hónapban szinte elérte a tavalyi teljes éves lakáseladási volument, amely a KSH legfrissebb elemzése szerint 88 700 volt - állítja a DH. Becslésük szerint idén akár százezernél is több lakás cserélhet gazdát.

Az utóbbi hónapoktól eltérően kissé elnyíltak egymástól az elkelt panelek árai az ország két felében. Keleten 124-, nyugaton 140 ezer forintot fizettek egy-egy négyzetméterért. A téglalakások októberi átlagára 153 és 177 ezer forint volt. Budapesten Pesten 190 ezer, Budán 201 ezer forintot ért az átlagos panellakás négyzetmétere. A téglalakásokat a budai oldalon vették a legdrágábban, 366 ezer forintért négyzetméterét, a belvárosban pedig 335, Pesten 247 ezer forintot fizettek.

Érezhetően megnőtt a budapesti vevők igénye a rosszabb, felújítandó ingatlanok iránt, hiszen több mint minden harmadik eladott lakás ilyen állapotú volt, akár csak Nyugat-Magyarországon. A keleti országrészben csak minden negyedik lakás tartozott ebbe a kategóriában. Újépítésű ingatlanból továbbra sincs érdemi mennyiség.

Itt a toplista

Bár csökkent 1 százalékot, de még így is a vevők ötöde a XIII. kerületbe költözne, amely így továbbra is a legnépszerűbb lokáció a fővárosban. Alig marad le a VI. kerület, amelyet szintén apró lemaradással követ a harmadik helyen a XIV. kerület. A népszerűségi lista végét továbbra is a déli kerületek zárják, vagyis a XXI., XXII. és XXIII., melyeket a leendő vásárlók legfeljebb 3 százaléka jelöl meg lehetséges célpontnak.

Stabilan húsz százalék alatti az alku átlagos mértéke. A legtöbbet a vidéki családi házak árából kell engedni, ahol 5 százalék irányár csökkentés után a vevők további 11 százalékot alkudtak, de tavaly még ezek az értékek is jóval magasabbak voltak. Másik a budapesti panel, amelyeknél egy százalékos átlagos árkorrekcióra volt szükség és a vevők is csupán 4 százalék alkura voltak képesek. Vidéken sem volt sokkal magasabb az engedmény, itt 2 százalék csökkentés és 6 százalék alku volt az átlag. A téglalakásoknál 1-2 százalékkal lettek magasabbak ezek az értékek.

Budapesten ők vásárolnak

A fővárosi vevők 37 százaléka befektetőnek vallotta magát. Ebben szerepet játszott egy most átadott 100 lakásos társasházi projekt, amelyben a villámgyorsan eladott első 80 lakás egy részét ilyen céllal vásárolták. Átlagosan valamivel 16 millió forint fölött költöttek. Rajtuk kívül minden negyedik ingatlant elsőlakás vásárló vett meg. Vidéken csak minden ötödik ingatlant vett befektető és csupán 7 millió alatti átlagon költöttek.

Minden negyedik vevő azért vásárolt, mert nagyobb lakást szeretett volna, mégpedig átlagosan 100 négyzetméterest, amiért 13,4 milliót fizettek. Legnagyobb csoport 27 százalékos aránnyal az elsőlakás vásárlóké lett vidéken, nekik 63 négyzetméteres ingatlanra volt szükségük, melyet 7,8 millió körüli átlagáron vásároltak meg.

Októberben mind Budapesten, mind vidéken a leggyakoribb eladási ok az örökölt ingatlanok értékesítése lett. A fővárosban az eladók 39 százaléka értékesített örökséget, átlag 13,5 millió forintért. Ugyanitt minden harmadik eladó nagyobb lakás vásárlása miatt adta el a régit, kisebbe viszont csak az eladók 12 százaléka költözik.

Kapós a budpesti luxus

Budapesten kiemelkedően sokan, a vevők 27 százaléka vásárolt kifejezetten drága, 400 ezer fointnál magasabb fajlagos árú ingatlant, amíg tavaly októberben a vevők csupán 5 százaléka választott ilyet.