Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingatlanok energiatanúsítványára vonatkozó hatályos kormányrendelet felülvizsgálatára és jogharmonizációjára lenne szükség a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnökségi állásfoglalása szerint, mivel a jogalkotó nem harmonizálta az ingatlanok energiatanúsítványára vonatkozó hatályos kormányrendeletet az ingatlanok építéséhez, forgalmazásához kapcsolódó jogszabályi környezettel, ezzel jogalkalmazói bizonytalanságot teremtett.

Homályban tapogatózva

A szakmai szövetség tapasztalatai szerint az építésügyi igazgatási hatóság az elmúlt időszakban nem követelte meg az energetikai tanúsítvány bemutatását az új építésű ingatlanok használatba vételi engedélyéhez. Ebből következően várható, hogy 2012. január 1-jét követően a használtlakás forgalmazás adás-vételi szerződéseihez, illetőleg a tartós bérleti szerződésekhez sem lesz kötelezően csatolandó az energetikai tanúsítvány. Amennyiben ez a feltételrendszer marad hatályban, akkor megkérdőjelezhető az energetikai tanúsítvány kiállításának értelme, és elképzelhető egy kedvezőtlen jogalkalmazói, illetve jogkövető magatartás.

Gyakorlatilag lehetetlenné teszik az ingatlanok energiatanúsítványának szabályozási hiányosságai az uniós szándék hatékony hazai érvényesítését - fogalmazott Király Zsuzsanna, az Energiaklub szakpolitikai intézet és módszertani központ projektvezetője (lakossági energiagazdálkodás) blogbejegyzésében. A szakértő szerint nem egyértelmű, hogy kötelező-e a 2012. január elseje után eladott lakásokhoz energetikai tanúsítványt is mellékelni.

A szankciók hiányából kiindulva a szakpolitikai intézet munkatársa szerint gyakorlatilag levezethető az összes többi akadály, így, akikre a jogszabály vonatkozna, még mindig a teljes homályban tapogatóznak. Az építéshatósági és ingatlan nyilvántartási eljárások kellékei közé bő három év alatt sem sikerült odabiggyeszteni a tanúsítványt, mint kötelező mellékletet, az építéshatóságok (tisztelet a kivételnek) tehát nem követelik meg az építtetőktől, az ingatlanügyekkel foglalkozó jogászok pedig teljesen érthetően nem kívánnak további plusz munkát magukra venni, ha az elmaradást úgysem kéri senki számon - fogalmazott.

Figyelmeztető jel

Márpedig Magyarország számára is figyelmeztető lehet, hogy az Európai Bizottság bírósághoz is fordult amiatt, hogy Spanyolország nem ültette át maradéktalanul a nemzeti jogba az épületek energiahatékonyságáról szóló direktíva passzusait. A Bizottság azt kifogásolja, hogy a spanyol szabályozás csak néhány esetben teszi kötelezővé a tanúsítást - írja a buildup.eu. A direktíva átültetésére kitűzött eredeti határidő lejártával, 2009-ben több ország, köztük Magyarország ellen is indult jogsértési eljárás az elégtelen átültetés miatt, azonban a spanyoloké az első eset, hogy valamelyik tagországnak emiatt kell az Európai Bíróság elé állnia.

Mindenesetre a 2012. január 1. után a tanúsítvány beszerzése kötelező, a hazai lakóépületállomány energetikai helyzetének minősítése szempontjából indokolt és szükséges az energetikai tanúsítvány elkészítése.

Mikor nincs szükség energiabizonyítványra?

Amennyiben az épület hasznos alapterülete 50 négyzetméternél kisebb, évente 4 hónapnál rövidebb használatra szól, hitéleti rendeltetésű épület, jogszabállyal védetté nyilvánított épület, mezőgazdasági rendeltetésű épület, olyan épület ahol a belső technológiából származó hőnyereség meghalad egy bizonyos szintet, avagy huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetek esetében nincs szükség a zöldkártyára. A tanúsítvány 10 évig érvényes, azonban minden ingatlan eladásánál és 1 évet meghaladó bérbeadásánál újat kell készíteni a tulajdonosnak.

A tanúsítvány elkészítése a lakásszövetkezetek, társasházak számára költségigényes feladatot jelent. A tanúsítvány elkészítését előíró jogszabály a tanúsítást végző személyek költségtérítésére vonatkozóan részben konkrét, részben utalásszerű díjakat is megállapít. A kötelezően, és egyértelműen a jogszabályban meghatározott díjak értelemszerűen alkalmazhatók, azonban a tanúsításhoz kapcsolódó járulékos költségek tekintetében (például a számításokhoz kiegészítő szakértő igénybevétele, feltárás, utazási költség) törekedni kell egy ésszerű, és költségkímélő, egyeztetés útján kialkudott díjtétel megállapítására.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a lakásszövetkezeteknek, társasházaknak csak az épületegyüttesre (ingatlanra) vonatkozóan szükséges a tanúsítás megrendelése, elkészíttetése, az ingatlanban lévő lakásokra vonatkozóan a tagok, tulajdonosok részére rendelkezésre bocsátandó épületre vonatkozó tanúsítvány alapján indokolt a kiegészítő tanúsítás elvégeztetése.

Lakás zöldkártya egyszerűen, magas minőségben! (X)