Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kutatásban résztvevők válaszai alapján elmondható, hogy Budapesten több mint 78 ezren tervezik, hogy öt éven belül újépítésű lakást vásárolnak a Cordia Magyarország és az Ipsos Zrt. kutatása szerint. A vidéki nagyvárosokban 22 ezerre tehető azok száma, akik szintén új lakóingatlant vennének az elkövetkező években. Túlnyomó többségük saját célra keres új otthont, nem pedig befektetési céllal.

A lakáspiacon elterjedt vélekedéssel ellentétben a kutatás azt mutatja, hogy azon hazai vevők aránya, akik befektetési céllal szándékoznak lakást vásárolni, jóval alacsonyabb a saját használatra vásárlást tervezőkkel szemben. A legfrissebb adatok szerint az új lakások potenciális vásárlóinak 80 százaléka saját részre, tizedük befektetési, 8 százalékuk pedig mindkét célra tervez beruházást - mutatott rá Földi Tibor, a Cordia Magyarország vezérigazgatója.

Így választanak

Bár az ideális ingatlan kiválasztásakor a saját használatra és a befektetési céllal vásárlást tervezők eltérő szempontokat tartanak fontosnak, a környék és az ingatlan jó megközelíthetősége mindkét csoportban a prioritáslista élére került.

A befektetni szándékozóknak természetesen kiemelten fontos a könnyű bérbeadhatóság, de az adott környéken található üzletek száma is meghatározó. Négyötödük szerint az ideális befektetési célú ingatlan a belvárosban, frekventált helyen található, míg a saját használatra vásárlók között ugyanekkora arányban voksolnak a zöldövezeti lokációkra - mondta Földi Tibor.

Legyen okos is

A befektetési céllal lakást kereső, magasabb pozícióban dolgozó potenciális vevők 79 százaléka számára kiemelten fontos, hogy az ingatlanfejlesztő a bérbeadás kapcsán is nyújtson szolgáltatásokat. Kétharmaduknál erőteljes igény mutatkozik arra, hogy az ingatlanfejlesztő saját maga kezelje, üzemeltesse az épületet, illetve többségük elvárja, hogy a lakás okosotthon legyen.

A kutatás adatai megerősítik, hogy ma már a lakáskeresés folyamatában gyakorlatilag ugyanannyira alapvető első lépésnek számít a leendő lakás környékének feltérképezése, megismerése, mint az internetes keresés - mondta Földi Tibor. Ehhez képest az ismerősök, barátok megkérdezése, ingatlanközvetítők felkeresése sokkal kevésbé jellemző, míg az újsághirdetések böngészése inkább vidéken gyakori.

Az ingatlanpiac fellendülését a piaci szereplők aktivitása is jelzi. Idén tavasszal a Futureal-csoport lakásfejlesztési divíziója a Cordia 1500 új építésű okosotthon építését jelentette be, ezzel a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb volumenű ingatlanfejlesztése indult el. A VIII. kerületben a Corvin Sétány részeként valósul meg az 531 lakásos Corvin Atrium, a XIV. kerületben a Thermal Zugló II. beruházás keretében 190 termálvíz bevezetésű lakás épül.

A XI. kerületben két új ütemmel folytatódik a Terrace Residence, ahol 2017 végéig újabb 65 lakás készül el. A II. kerületi Kapás21 épületében 102 lakást építenek, a XIII. kerületben pedig két fejlesztés is indul, az egyik az Árpád híd, a másik a Gyöngyösi úti metróállomás szomszédságában. A belső kerületekben az Andrássy úthoz közel két helyszínen is indul beruházás.