Az idei évben igazolódott, hogy a 2014-es fellendülés nem csak rövid fellángolás volt a lakáspiacon, hanem egy stabil, több éves növekedési ciklus kezdete. Az adásvételek száma idén már elérheti a 2008-as szintet, 2016-ban pedig már jócskán meghaladva azt, 180 ezer tranzakciót is hozhat - mondta Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója, aki úgy véli, a lakáspiac egyensúlyi szintje, egy egészséges gazdasági és finanszírozási környezetet feltételezve 170-180 ezer tranzakció körül alakul.

A jelenlegi dinamikát figyelembe véve a következő években ezt a szintet nagy valószínűséggel meg fogja haladni a lakáspiac, ami 3-4 éves stabil növekedést vetít előre.

Tavaly és idén is a befektetők húzták piacot, a belső fővárosi kerületekben nem ritkán 50 százalék, de a vidéki nagyvárosokban is minimum 10 százalék volt az arányuk. Jövőre nagyobb teret kaphatnak a saját célú vásárlások, hiszen a válság éveiben százezres nagyságrendben halasztották el a vételt. Ezt a növekedési bázist az olcsó lakáshitelek, az állami támogatások is erősíthetik, még akkor is, ha a befektetői hullám a következő évben alábbhagy.

Válság előtti árak Budapesten

A használt lakás árak országos szinten a mélypontot jelentő 2013 év végi szintről 15-20 százalékkal nőttek 2015 végére. Budapesten az egy év alatt elért áremelkedés volt ekkora, 15-20 százalék. Amíg a fővárosban az árszint már a 2007-es szinten áll, addig a községekben és kisebb városokban csak 5 százalék körüli a növekedés 2013 és 2015 között. A jövőben a fővárosi növekedési ütem csökkenhet, míg a kisebb településeken némileg emelkedhet az árak növekedési üteme, ezzel valamelyest zárva a településtípusok között kinyílt ollót.

Berobbanhat az új lakások piaca

A használt lakás szegmens organikus növekedése 2016-ban is folytatódik, de az idei év végén kihirdetett új áfa szabályoknak, illetve a támogatási rendszer tervezett változásának köszönhetően az új lakások piaca is berobbanhat jövőre. Az 5 százalékos áfával a jelenleginél jóval több lakóingatlan fejlesztés indulhat el, hiszen a beruházók megtérülési számításai a pozitív tartományba billenhetnek át. Mindez 2016-ban 5-8 százalékos árcsökkenést jelenthet az új lakások piacán, 2017-ben azonban ismét nőhetnek az árak. Az átadott lakások száma megduplázódhat, az értékesítésre épített lakások száma a 8-9 ezret is elérheti, az új lakás eladások pedig a 10 ezres határt is átléphetik - írja az OC.

Bár a keresleti oldal már magára talált, az új lakások vásárlása esetén a CSOK keretein belül igényelhető támogatások összegét is jelentősen megemelné az új tervezet. Új lakás vásárlása esetén 10 milliós állami támogatást és 10 milliós kedvezményes hitelt a három vagy több gyereket nevelő szülők vagy családok vehetnek igénybe. A CSOK támogatást egy és két gyerek esetén is lehet kérni, de akkor csak 600 ezer, illetve 2,6 millió forintot az összeg.

Így lendít a CSOK

Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban nagyon sok a kérdés, nem ismertek az igénylés feltételei. Az új lakás piacnak akkor adhat jelentős lökést, ha a támogatási keret kellően nagy, és a támogatott vásárlások legalább 15-20 százalékát kiteszik a teljes új lakás tranzakciószámnak.

Az új lakások piaca jelentős növekedés előtt áll, ami a használt lakás piacra is kihathat. Árcsökkenésre azonban nem kell ez utóbbiban számítani, hiszen ha több ezer új lakás is kerül a piacra jövőre, valamint talál gazdára, a teljes forgalomnak így is csak töredékét fogja kitenni ez a mennyiség. Az áfacsökkenés inkább csak a árnövekedés ütemét mérsékelheti. A leginkább az újszerű (5-10 éve épült) lakások körét érint a változás, innen szivároghat át a legtöbb vevő az újépítésű lakások piacára.

A hitelezésen még van mit erősíteni

A lakáspiac fellendülése töretlen maradhat 2016-ban, de még az azt követő években is. A keresletbővülés jelentős tartalékokkal rendelkezik az elhalasztott vásárlások miatt. Az új lakás szegmens is magára talál, ami beindíthatja a költözési láncot, ahol a családok jobb minőségű lakásokba költöznek tovább, korábbi lakásukat is előrelépő vevőknek adva el. A lakáspiac egyik tradicionális motorja, a lakáshitelezés azonban még nem fut teljes gázon, a hitelből vásárlók aránya 20 százalék körüli, ami jócskán elmarad a válság előtti aránytól - mondja Déry Attila, az OC vezető elemzője. A hitelezés bővülése tehát tovább erősítheti a lakáspiaci fellendülést.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a lakáspiaci, 6-8 százalékos éves hozamok továbbra is nagyon versenyképesek, így a befektetői érdeklődés is fennmaradhat, ha nem is az elmúlt két évben látott szinten. Most minden abba az irányba mutat, hogy a lakáspiac a következő 3-4 évben ezen a stabil növekedési pályán tud maradni - olvasható az elemzésben.