Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A következő egy-két hónap hozhat meglepetéseket a lakáspiacon − mondta lapunknak Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonos-vezetője. Azok az ingatlanok, amelyek már amúgy is a piacon forogtak, de az elszálló árfolyam ellehetetlenítette az eladásukat, forgalomképessé válhatnak, mivel a 180 forintos árfolyam 20-30 százalékos áralkura is lehetőséget nyújt (ebből mintegy 10 százalék egyébként is a tranzakciók része). A 220−230 forintos svájci franknál már nagyon sokan kényszerültek visszalépni az eladástól, ezek most kiszabadulhatnak a csapdából − hangsúlyozta Nagy. A hitelesek 10-20 százaléka élhet majd a lehetőséggel, ami nem rombolja le a piacot, s minden bizonnyal lesz olyan befektetői kör, amely célzottan ezeket az ingatlanokat keresi majd. A forinthitelre váltás a szakértő szerint nem jelent lényeges könnyebbséget a törlesztésben, csak egy újabb extrém árfolyam ellen véd. Annak sem tulajdonít jelentőséget, hogy az intézkedés visszafogja a hitelezést, hiszen, mint mondja, ez már jó ideje amúgy sem működik.

Nagyon vonzó lehetőség az egyösszegű végtörlesztés azoknak, akik gondolkodtak az ingatlan eladásán és esetleg kisebb, kevesebb terhet jelentő lakásba költözésen. Így a kínálat és a kereslet is növekedhet, akár ki is olthatják egymás hatását, még akkor is, ha különböző szegmenseket érintenek − fejtette ki Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Kérdés, hogy az eladói oldalon megjelenők közül hányan lesznek képesek vevőként is piacra lépni, illetve milyen arányban fordulnak az albérleti piac felé. Ha a végtörlesztéshez felvett forinthitelt ugyanarra az ingatlanra is engedélyezik, akkor nem jár majd piaci tranzakcióval az ügylet, így hatása sem lesz − fogalmazott Déry. Az árakkal kapcsolatban úgy vélte, a lehetőség mintegy 1-2 milliós mozgásteret teremthet az eladóknak.

A visszafogott tranzakciók újraindulását reméli Bartúcz Tamás, a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői bizottságának elnöke is. Árcsökkenést nem vár, arra azonban számít, hogy a svájci frank árfolyama miatt kényszerből túlárazott lakások eltűnnek, s a kínálati árak jobban közelednek a reális értékekhez. Nagy kérdésnek tartja, hogy a bankok mennyire lesznek rugalmasak az ügykezelésben, illetve hogy miként alakulnak a folyamatban lévő tranzakciók adminisztratív terhei.

Vincze Edit, az Otthon Help ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, milyen forrásokat használhatnak fel az adósok a végtörlesztéshez − vagyis az eladás egyáltalán szóba jöhet-e −, illetve mi lesz azokkal az ügyfelekkel, akiknek az ingatlana a folyamatos leértékelődés közepette még a 180 forintos svájcifrank-árfolyam mellett sem ér annyit, mint a végtörlesztés összege. Ez főleg a hiteleiket már régóta nem törlesztő adósokkal fordulhat elő, az egy-két hónapos késedelemben lévőknek megoldást hozhat az intézkedés. Külön kiemelte az ügyintézés határidejének jelentőségét, mert ha ezt túl rövidre szabják, az is lehetetlenné teszi az eladást és a vevő pénzéből történő törlesztést. Vincze szerint a hozzájuk került bedőlt vagy ahhoz közeli ügyfelek mintegy 30 százalékán segíthet a bejelentés.