Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A tulajdonosok még ha akarnának sem engedhetnének az árból, ezt már csak a bankok tehetik meg, ha elfogadják, hogy a cél most már legjobb esetben is csak a veszteségek minimalizálása lehet. Oktatni és kommunikációra kell késztetni az adósságcsapdába került szereplőket, bankokat és adósokat egyaránt, mert minél később látják be, hogy valamennyi veszteséget le kell nyelniük, annál nagyobbra nő a mínusz, például a közmű- és egyéb tartozások, a hitel- és a kapcsolódó egyéb költségek miatt − hangsúlyozza Vincze Edit, az Otthon Help ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a régóta várt adósmentő csomag csak nagyon keveseknek lesz valódi megoldás, maximum a károkat lehet csökkenteni. A végrehajtásokat a kvótán kívül az eljárás drágasága és hosszúsága nehezíti, ezért a már felmondott hiteleknél nagy számban várható, hogy a bank és az adósok közösen próbálják majd értékesíteni ingatlanjaikat.

Ezek azonban nem piaci ár alatti értékesítések lesznek − hangsúlyozza az ügyvezető. A tévhiteket eloszlatva leszögezte, a jelenlegi piaci árak jelentősen alacsonyabbak a finanszírozáskori értékbecslésben levőkhöz képest, de megfelelnek a piac által aktuálisan érvényesíthetőnek. Az ingatlanértékek − régiónként változó mértékben − 15−50 százalékkal csökkentek. A korábbi értékbecslések sok esetben nem voltak minden információra kiterjedőek, ezért az értékek is sokszor elcsúsztak.

Emiatt rendkívül fontos, hogy korrekt, aktuális értékbecsléssel kerüljön piacra az ingatlan. Vincze Edit elmondta, eddig 12 pénzintézettel kötöttek szerződést a bedőlt hitelek megoldására. Az ezer megbízás fölé rúgó portfólió fele már felmondott hitel, a másik felénél még tart az egyezkedés, de a csomagból eddig mindössze néhány ingatlan esetében volt elegendő a piacon elérhető legmagasabb vételár a tartozás teljes megtérüléséhez.

Várhatóan ez a tendencia lesz jellemző a bedőlt 110 ezer hitel mögött álló fedezetek értékesítése esetében is, egyszerűen azért, mert ahol az ingatlanok értéke nagyobb volt, mint az aktuális tartozás, ott a tulajdonosok már zömmel értékesítették ingatlanjaikat.