Információink szerint augusztus óta nem fizet az Eurohypo Bank a Tópark fejlesztőinek, noha a 2007-ben kötött finanszírozási szerződés még mindig él.

A folyósítás leállítására válaszul novemberben a menedzsment a kivitelezés átmeneti leállításáról, és a költségek minimalizálása jegyében a cég karcsúsításáról döntött.

A hírek szerint továbbra is törekednek a bankkal való együttműködésre, az építkezést az eddigi vállalkozókkal tervezik folytatni.

A csaknem 60 százalékos készültségű irodapark foglaltsága közelít az 50 százalékhoz, ám a befejezés valószínűsíthető csúszása eltántoríthatja a bérlők egy részét.

A számos nemzetközi ingatlanszakmai díjat nyert projekt szempontjából ugyanakkor kedvezőbb lenne, ha az eredetileg tervezett 2011-es tavaszi debütálás helyett 2012-ben lépnének piacra, amikorra a jelenlegi nyomott, 10 euró körüli bérleti díj szintről a várakozások szerint 12 euróra emelkedik a tarifa.

Addig azonban még meg kell állapodni a még mintegy 50 millió eurót kitevő finanszírozás folytatásáról, hogy a tartozásokat kiegyenlítse a fejlesztő és fedezetet szerezzen a folytatásra, vagy vevőt kell találni a 70 ezer négyzetméternyi irodaterületre.

A bank által az első ütemre eddig folyósított mintegy 20 milliárd forintot a beruházó kifizette az ott dolgozó vállalkozóknak.

A Tópark I. ütemének finanszírozása nem érinti a teljes projekt további részeit, így a bevásárlóközpont megvalósítását sem, amelyhez a hírek szerint megvan a befektető partner, akivel végigviszik az fejlesztést.