Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy arra számítani lehetett, jelentős bővüléssel zárta az első félévet a magyarországi lakáspiac. Bár a növekedés jelentős, de ebben szerepe van a viszonylag alacsony bázisnak és a friss adatok még mindig elmaradnak a válság előtt megszokott szintektől - kommentálta a KSH számait Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint az adatokból az építőipari kapacitáshiány is látható. Egyre tágul 2015 óta a lakáspiaci olló, azaz az átadott lakások és a kiadott lakásépítési engedélyek száma közötti különbség. Ez azt jelenti, hogy bár sokan kérnek és kapnak engedélyt lakásépítésre, ám ezek nem feltétlenül épülnek meg 1-1,5 év alatt. Csak késéssel lehetnek az engedélyekből valódi lakások, mivel az építőipar nem feltétlenül tudja kiszolgálni rövid távon a piaci igényeket - véli az elemző.

Folytatódhat a növekedés a lakásépítési piacon. Az azonban még kérdés, hogy a tervezett a társasházak valóban megépülnek-e, ez ugyanis nagyban függ az építőipar kapacitásaitól és az ágazatban kialakult munkaerőhiánytól - véli Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Tavaly tízezer új lakást adtak át, ez a szám 1-2 éven belül a duplájára emelkedhet az optimista forgatókönyv szerint. A kiugróan jó lakásépítési adatokban szerepet játszik az is, hogy a vevők, az eladók és a fejlesztők egyaránt sietnek, igyekeznek kihasználni a kedvezményes, 5 százalékos - 2019 végéig élő - lakásépítési áfa nyújtotta lehetőségeket.

A csok és a kedvező kamatozású bankhitelek is fűtik az újlakásépítések felfutását, amelynek tovagyűrűző pozitív hatására a festékgyártók a második félévtől számítanak - állapította meg Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója. A falfestékek legnagyobb felvevőpiacának számító lakásfelújítások ugyanakkor az első félévben a vártnál gyengébben teljesítettek a hosszúra nyúlt tél, illetve amiatt, hogy a renoválásokhoz sem lehetett találni elegendő szakembert, részben az általános építőipari kapacitáshiány, részben pedig az újlakás-építések munkaerő-elszívó hatása okán.

A szakember várakozásai szerint az év második felétől már számos újlakás-beruházás érhet befejezési, majd átadási fázisba. Ez két okból élénkítheti a falfestékek piacát: egyrészt az új lakások esetében ekkor lesz szükség festékre, másrészt az új otthonokba beköltözők által értékesített használt lakásokat az új tulajdonosok felújítás, de legalábbis egy tisztasági festés után veszik birtokba.

Az újlakások áfájának 27 százalékra emelkedése 2020-tól a lakásprojektek befagyasztását hozná maga után - aggódik a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Az áfaemelésből következő árrobbanást biztosan nem bírja el a fizetőképes kereslet, a beruházások csökkenő jövedelmezősége pedig ismét visszavetné a lakásépítéseket. Sürgető szükség van továbbá a kivitelezési költségeket folyamatosan növelő szakemberhiány hosszú távú megoldására, amelynek kulcsa - a béremelés mellett - az építőipar szakmák presztízsének növelése, a munkakörülmények javítása. Az egyesület emiatt újra javasolja, hogy az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa és a csok fenntartása kapjon legalább 10 éves kormányzati szándéknyilatkozatot.

Jelenleg mintegy 8 ezer lakást építenek Budapesten, míg 4 ezer ingatlannál még nem kezdődtek el a munkálatok. Egyes beruházók jelenleg azt fontolják, hogy a megváltozott feltételek mellett valóban megéri-e elindítani a tervezett fejlesztést, illetve nehezen áll rendelkezésre megbízható kivitelező és alvállalkozó- véli Árendás Gergely, a BudaPart beruházásért is felelős Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember a vásárlóknak azt javasolja, nézzenek utána ki a projekt tulajdonosa, mennyire erős piaci szereplő a kivitelező, elindul-e az építkezés. A vevői befizetések felhasználási módját is érdemes vizsgálni: egyes beruházók a vevők befizetéseit használják az építkezések során, ami kockázatot jelent a vevő és a beruházó számára egyaránt. Nagyobb biztonságot jelent, ha a fejlesztés az önerő mellett kereskedelmi bankok projekthitele és felügyelete mellett valósul meg. Várakozása szerint a következő negyedévekben az árak tovább emelkedhetnek.