A fellendülő irodapiacon a jelenlegi 10 százalék körüli üresedési ráta 2018 elejére akár 8 százalék alá süllyedhet. A kereslet növekedése ugyanakkor fejlesztések sokaságát generálta, mindenki egyszerre indul a beruházással, csak a Váci úti irodafolyosón mintegy 100 ezer négyzetméterrel bővülhet a kínálat 2018 elejére. Ugyanakkor a kivitelező cégeknek egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány, a kivitelezési költségek csak emiatt 25 százalékkal nőttek, míg egy hónapja még 10 százalékos volt az előrejelzés - mondta Futó Gábor.

A munkaerőhiány miatt a projektek valószínűleg késni, a bérleti díjak pedig nőni fognak - vélte Futó, attól azonban nem tart, hogy a dráguló irodák miatt visszaesne a kereslet, miután a cégek hr büdzséjében az irodabérleti tarifák négyzetméterenként két eurós növekedése mindössze egy százalékos emelkedést okoz.

Futó Gábor lapunk kérdésére kifejtette, nem érzi ellentmondásosnak, hogy miközben egyszerre 100 ezer négyzetméternyi új terület zúdulhat a Váci úti irodafolyosóra, a bérleti díjak emelkedésére számít. Futó szerint az építőipari árak emelkedése most a legerősebb tényező, önmagában ennek nagyobb a hatása, mint a piaci versenynek.

Optimista, mert mint mondta, az Advance Towernél beljebb nincs lehetőség fejleszteni, az pedig ma nagyon sokat számít, hogy az irodaház mindössze 250 méterre van a metrómegállótól. A másik előny az időzítés, míg a Futureal projektnél már elindult a kivitelezés, a Váci úti folyosóra beharagozott többi beruházás még előkészítés alatt áll. Lehet, hogy három év múlva nagyon erős verseny lesz, de egyelőre még nincs - fogalmazott.

Az Advance Tower felépítésére szánd mindkét telket ebben az évben vásárolták, de a telekárakban a fejlesztési boom dacára nem érzékelhető  drágulás, valószínűleg azért, mert 15 euró fölötti listaárak bérleti díjakat már nehezen viselne el a piac. Az effektív bérleti díj egyébként maximum 10 százalékkal marad el a listaáras tarifától - mondta Futó.

A Futureal-csoport jelenleg mintegy 100 ezer négyzetméternyi irodaterület fejlesztésén dolgozik. A Váci úti projekt mellett a Corvin sétányon épül a Nokia 25 ezer négyzetméteres központja, ugyanitt készítik el a Science and Technology parkot, a sétány utolsó ütemeinek irodaházat. Az előbérleti szerződések függvényében 2017-ben indulhat az őrmezei Budapest One irodapark kivitelezése is.

Szintén az előbérleti szerződések függvénye az Etele téri bevásárlóközpont projekt időzítése. Az építési engedély megvan, a kereskedelmi terület 70 százalékának bérbeadásával, remélhetőleg jövőre indulhat a kivitelezés - mondta Futó Gábor.

A cégcsoport a lakáspiacon is aktív, a Cordia Zrt. beruházásában 8 lakásfejlesztés keretében 1660 lakás építése zajlik most a fővárosban.