Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint a levélben olvasható, az országnak évtizedek óta nincsen lakásépítési, lakásfelújítási koncepciója. A lakásépítések mélyponton vannak, 2014-ben 8.358 lakás épült Magyarországon, ami csak arra elég, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) több mint 400 évente újuljon meg. Az egészséges megújulási ütemhez évi 43 ezer lakást kellene építeni. Mindeközben a jól képzett magyar fiatalok többek között a lakáshelyzetet is mérlegelve külföldi életpályában gondolkodnak. Kutatások szerint családot is előbb alapítanának a fiatalok, ha támogatást kapnának az otthonteremtéshez. Magyarország demográfiai problémáit hatékony lakáspolitikát tartalmazó népesedési politikával lehet orvosolni, amit a Népesedési Kerekasztal is régóta szorgalmaz.

A TLE kiemeli, fontos lenne, hogy a pártoknak legyen érdemi elképzelésük a lakosság életkörülményeit alapvetően érintő lakáskörülmények fejlesztéséről. Ad hoc nyilatkozatok nem helyettesítik, hogy minden pártnak felelős, a lakásépítéseket, lakásfelújításokat, bérlakásépítést, és az ezt ösztönző támogatási rendszert magában foglaló lakáspolitikája legyen. Nem megkerülhető, hogy a következő 10 évre lakásépítési célszámokat fogalmazzanak meg.

Ezért időszerű, hogy a pártok kijelöljék lakásügyi felelőseiket, és sajtónyilvánosság előtt ismertessék a lakossággal a véleményüket ebben a témában. Ez megvalósulhatna akár a Construmán, akár egy parlamenti bizottsági ülés vagy vitanap keretében. Lényeges lenne, hogy a pártok szakpolitikusai folyamatosan elérhetőek legyenek mind a sajtó, mind a szakmai szervezetek számára. A lakásállomány minőségi megújítása közérdek, ezért alapvető, hogy a lakásépítések, lakásfelújítások száma a mindenkori kormány teljesítményének egyik fokmérője legyen - írja az egyesület.