Eltűnik egy szellemház a Duna-partról: az egykori kisgazda székházból hotel lesz. Úgy tudjuk, a 90 szobás szállodának még nincs neve és a lehetséges üzemeltetőkkel is folynak a tárgyalások. Az ismert médiavállalkozó, Rákosi Tamás - akinek Magyarországon és Belgiumban is vannak ingatlanbefektetései - elmondta, hogy a bontási munkákkal már végeztek, napokon belül elkezdődik az építkezés. A páratlan panorámájú épületben étterem is lesz.

A helyszínen folyó munkálatok arra utalnak, hogy az épületet a Molnár utcáig megnövelik, ehhez már elbontották az útban álló, belső toldalék épületeket. A beruházási költségek értesüléseink szerint meghaladják a 4 milliárd forintot.

A kisgazdák székházának sorsa kalandosan alakult az elmúlt két évtizedben. Az FKGP hatalomból való kiszorulását követően az ezredforduló után Torgyán József elnöklése alatt Szeremley Huba 200 millió forintos foglalót tett le az épületért, de végül mégsem az övé lett az ingatlan. Később a Média Center Campona Vállalkozó Kft. neve is felbukkant a vevők közt, de az adásvételt az épület bonyolult tulajdonosi viszonyai lehetetlenné tették. A tatai Dot-Ing Kft. is megjelent lehetséges tulajdonosként, de ez a kísérlet is kudarcba fulladt.

Szó volt arról is, hogy egy, a Gellért-hegyre vezető libegő miatt az egész épületet le kell bontani - adta hírül két éve az Urbanista blog -, de ez a Duna-part egységének megbontásával járt volna, végül ez a vízió sem vált valósággá. A hotel viszont már épül.

Az egykori pártszékházak közül megoldatlan a budai MDF-székház sorsa - ide is hotelt terveztek a gazdasági válás előtt, de nem valósult meg. A Fidesz Lendvay utcai központjának felújítását a napokban jelentette be Kubatov Gábor, a párt alelnöke, ennek költsége közel félmilliárd forint. Az MSZP Jókai utcai székházából irodaházat alakít ki a Geomédia Kiadó és a Móra Könyvkiadó, az SZDSZ zuglói, Gizella utcában levő székházát is évekkel ezelőtt eladták.