Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése decemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - sokat romlott az előző hónaphoz képest. Ugyan idén eddig is hullámzás volt, de a mostani romlás révén tizenhárom hónapos mélypontra esett e mutató értéke. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú változást jeleznek novemberhez képest.

Decemberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 19 és 18 százalék, novemberben ugyanez a két arány 28 és 14 százalék volt. A termelési helyzet megítélése mindkét építmény-főcsoport esetében romlott. A nagyobb és közepes méretű cégek elégedettebbek, mint a kisebb vállalkozások.

Forrás: GKI
Kép: Építőipari bizalmi indexek*, 2011-2014

A decemberi romlás hatása abban is tetten érhető, hogy egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelést a jelenleginél némileg kedvezőbben értékelték: 2013 decemberében 31 százalék volt a növekvő termelési tevékenységről beszámolók aránya, míg csökkenésről 21 százalékuk tudósított.

Kifutnak a megrendelések a cégek alól

A rendelésállományok összesített értékelése is romlott decemberben (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de a termelés megítélésénél kisebb mértékben. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is romló rendelés-ellátottságra utalnak: decemberben a válaszadó vállalkozások 18 százaléka magas, míg 31 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be. Ugyanez a két arány novemberben 19 és 25 százalék volt. A mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzet továbbra is jobb a magasépítőkénél. A közepes méretű vállalatok most is elégedettebbek, mint a kisvállalkozások.

Az egy évvel ezelőttinél azonban nagyobb az elégedettség: 2013 decemberében a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 19 illetve 42 százalék volt.

A cégek csaknem harmada elbocsátásra készülődik

A foglalkoztatási várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - decemberben hibahatáron belül javultak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok enyhén romló kilátásokra utalnak. A decemberi felmérés eredménye szerint a cégek 5 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 29 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Novemberben ugyanez a két arány 7 és 27 százalék, egy éve ugyanez a két arány rendre 4 illetve 27 százalék volt.

Ezt tervezik az árakkal

Decemberben - hasonlóan a korábbiakhoz - az árcsökkentést tervező cégek vannak enyhe többségben. A válaszadó vállalatok nagy többsége (82 százaléka) most is stabil árakra számít.

Forrás:GKI

Az építőipar fejlődését a korábbiaknál kevésbé fékezi a kereslethiány és a gazdálkodási környezet bizonytalansága. A vevők fizetési fegyelme azonban nem akar javulni. Elsősorban a munkaerőhiány s kisebb mértékben a kapacitáshiány egyre szélesebb körben okoz gondokat - olvasható a felmérésben.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése decemberben az építőipari termelők körében icipicit javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), s továbbra is enyhe derűlátást tükröz. A nyers adatok lényegében változatlan kilátásokra utalnak. Decemberben a válaszadók 17 százaléka számított javulásra és 23 százalékuk romlásra, novemberben ugyanez a két arány rendre 18 és 22 százalék volt.