Az új üzlethelyiségek kínálata történelmi mélypontra ért az elmúlt években: 2012 óta kevesebb, mint 50 ezer négyzetméternyi új kiskereskedelmi ingatlanterület jelent meg a piacon. A teljes modern kiskereskedelmi terület (beleértve a kiskereskedelmi raktáráruházakat, de a bevásárló utcák üzlethelyiségeit nem) 3,6 millió négyzetmétert tesz ki - ennek fele Budapesten és vonzáskörzetében, 27 százaléka a 100 ezer lakosnál nagyobb városokban, 25 százaléka más városokban található.

A kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 6,1 százalékkal nőtt 2015 első félévének végére, ez egyértelmű gyorsulás a korábbi évekhez képest. Hasonlóan lendületes bővülésre 2006 óta nem volt példa. A magyar lakossági fogyasztás a közép és kelet-európai általános trendekkel együtt mozog: a régió átlagos növekedése jelentősen meghaladja mind az Európai Unió (+2,8 százalék) és az eurózóna (+2,2 százalék) átlagát.

Új márkák Magyarországon

A CBRE egyre nagyobb érdeklődést érzékel a kiskereskedők részéről: idén tizenhárom új márka érkezett vagy érkezik a következő három hónapban - ez jelentősen meghaladja a 2014-es évet, amikor hat új márka lépet be a magyar piacra. Az új szereplők kizárólag az első osztályú bevásárlóutcai lokációkat és a vezető bevásárlóközpontokat választják Budapesten, legtöbbjük divatáru és háztartási cikk kereskedő, többségük olasz és lengyel 'brand'.

Csak az Andrássy útra 8 új márka érkezik önálló üzlettel 2015 során, köztük a J. Press, a Michal Negrin, az O'bag és a Michael Kors, a Polo Ralph Lauren és a COS nyit késő októberben - mondta Csörgő Anita, a CBRE Magyarország kiskereskedelmi részlegének vezetője. A nemzetközi kiskereskedőkön kívül számos magyar vállalkozás - főleg start-up divat- és élelmiszer-márka - szintén új belépő a magyar piacon.

A bérleti díjak minden piaci szegmensben emelkedtek 2015 első félévében: a legnagyobb növekedésre a budapesti bevásárlóutcákban került sor, ahol ma egy 200 négyzetméteres üzlethelyiség esetében a tipikus bérleti díjak 60-100 euró/négyzetméter/hó sávban mozognak. A turisták által látogatott városrészeken is nőtt az üzlethelyiségek iránti kereslet, nemcsak Budapesten, de a nagyobb vidéki városokban is. A budapesti első osztályú bevásárlóközpontokra 50-80 euró/négyzetméter/hó bérleti díj jellemző, ami szintén magasabb a tavalyi évben mértnél - a legjobb bevásárlóközpontokban akár 25 százalékkal is emelkedtek a díjak egy év alatt.