A megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (41 százalékos) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak még a felét sem érte el a használatba vett lakások száma. Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol az év első félévében az előző év azonos időszakához képest 13 százalékkal több - 882 lakás -, az összes új lakás egyharmada épült. 
A budapesti növekedés teljes egészében két-három nagyobb beruházáshoz köthető, amelyek befejezéseképpen a második negyedévben közel 500 lakás kapott használatbavételi engedélyt. A városok közül mindössze Szegeden és Kecskeméten regisztráltak 100-nál több lakásépítést a KSH elemzés szerint.

Ennyien terveznek új építést

A tárgyidőszakban kiadott új lakásépítési engedélyek szerint a fővárosban 567 lakás építését tervezik, ami 43 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A kiadott új engedélyek száma a községekben hasonló arányban (44 százalékkal) csökkent, a megyei jogú városokban kissé emelkedett (4,2 százalékkal), 
a többi városban 33 százalékkal esett vissza.

Az építtetői kör összetételét továbbra is jellemzi a természetes személyek túlsúlya: bár az általuk épített lakások aránya 65-ről 56 százalékra csökkent, addig a vállalkozások által építettek aránya 32-ről 
39 százalékra emelkedett az elmúlt év első fele óta.

Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés csak 47 százalékot ért el, most az említett beruházások hatására 68 százalékot tett ki (2013 első felében 597 lakás épült vállalkozások által a fővárosban, szemben az egy évvel korábbi 369 lakással). 2013 első félévében mindössze 42 lakás épült önkormányzati megbízásból.

Az építtetői kör átrendeződésével összhangban csökkent a saját használatra épített lakások aránya (61-ről 54 százalékra), míg az értékesítésre épített lakásoké nőtt (35-ről 41 százalékra). Bérbeadásra a lakások 4 százaléka épült, hasonlóan az egy évvel korábbihoz.

Kik építettek az első félévben?

A lakásépítés kivitelezők szerinti megoszlása is változott: a jogi személyiségű gazdasági társaságok a használatba vett lakások 64 százalékát, az egyéni vállalkozások a lakások 25 százalékát építették (2012 első félévében 51, illetve 32 százalék volt a megfelelő arány). Az új lakások 8 (egy évvel korábban 12) százaléka lakossági kivitelezésben készült el.

Az újonnan épült lakóépületekben 61-ről 56 százalékra csökkent az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké nőtt (33-ról 41 százalékra). Az új lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalékos.

2013 első félévében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 négyzetméter volt, ez 4 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel összefüggésben a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 
43 százalékról 39 százalékra csökkent.