Halvány reménysugár a lakásépítésnek az építési engedélyek számának növekedése, de nem szabad elfelejteni, hogy még mindig az évszázados mélypont körül mozognak a számok - kommentálta lapunk kérdésére a friss statisztikai adatokat Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnöke.

Az idei első negyedévi számok negatív üzenete a csökkenő új építés, az engedélyek számának a növekedése viszont pozitív jel. Ugyanakkor nem minden építési engedélyből lesz lakás, a tényleges fellendülés záloga egy kormányzati program lenne - hangsúlyozta Maráczi. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a lakásügy egyáltalában érdekeljen valakit a kormányból, de egyelőre erre továbbra sem utal semmi, az egyesület ugyanis továbbra sem találja a lakásügy kormányzati felelősét, mert egyelőre egyszerűen nincs ilyen.

Fontos lenne, hogy a pártoknak is legyen érdemi elképzelésük a lakosság életkörülményeit alapvetően érintő lakáskörülmények fejlesztéséről. A TLE nyílt levélben kereste meg az összes parlamenti párt frakcióját, arra kérve őket, hogy jelöljék meg lakásüggyel - lakásfelújításokkal, lakásépítésekkel - foglalkozó szakpolitikusukat. Ad hoc nyilatkozatok nem helyettesítik, hogy minden pártnak felelős, a lakásépítéseket, lakásfelújításokat, bérlakásépítést, és az ezt ösztönző támogatási rendszert magában foglaló lakáspolitikája legyen. Nem megkerülhető, hogy a következő 10 évre lakásépítési célszámokat fogalmazzanak meg.

Forrás:KSH

Maráczi Zsolt úgy tudja, ingatlanfejlesztők tervek sokaságával állnak startra készen, hogy megfelelő fejlesztői környezet - az új lakások áfájának csökkentése - esetén elindulhassanak a projektekkel.

Fenntartással kezeli a fellendülésről szóló híreket Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke is, aki lapunk kérdésére szintén azt emelte ki: az építési engedély nem jelenti egyúttal az építkezés elindítását, arra akkor kerül sor, amikor a fejlesztő biztosítottnak látja, hogy az általa elvárt áron és időn belül értékesítheti a projektet. Az új lakások az indulástól számított másfél év múlva készülhetnek el, azaz nincs szó azonnali élénkülésről. Arról nem is beszélve - tette hozzá Takács Ernő, hogy bár optimizmust sugall az engedélyek számában regisztrált 44 százalékos növekedés, de az borzasztóan alacsony bázishoz mérten jelentkezett.

Lehet, hogy a lakáspiaci kínálat bővülése lassabb lesz a vártnál - értékelte a Napi.hu kérdésére a friss számokat Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója, aki szerint az adatok egyelőre nem utalnak trendfordulóra, bár az első negyedévnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget.  A 2015-re jósolt 10 ezer lakásról szóló prognózisát mindazonáltal tartja a GKI, de érezhető kínálatnövekedésről Petz szerint legkorábban 2-3 év múlva beszélhetünk.