Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A logisztikai ingatlanok piacára 2013-ban az egy évvel korábbinál szerényebb mennyiségű új kapacitás lépett be. Vidéken is érezhető némi mozgolódás: Győrben a Rudolph Logistik Gruppe, Kecskeméten a Duvenbeck IMMO Logisztikai Kft. Daruszentmiklóson az osztrák Ingrid L. Blecha GmbH kezdett fejlesztésbe. A bérlői aktivitás az utóbbi időben némileg erősödött. Ennek ellenére a kihasználatlanság továbbra is relatíve magas. Az ipari termelés és a szállítási teljesítmény idén ugyan minden bizonnyal növekszik, de a vevők korábbinál rugalmasabb és racionálisabb megoldásokat előnyben részesítő magatartása miatt a közeljövőben nem valószínű érdemi kedvező irányú változás - olvasható a GKI elemzésében.

A fővárosi raktárpiaci index értéke (ami az ingatlanos cégek és a vállalatok várakozásait sűríti egyetlen számba) 8, az ország egészére vonatkozó mintegy 6 pontot emelkedett az előző felméréshez képest. A fővárost és környékét illető kilátások már-már a válság előtti időszakot idézik, a vidékiek a 2011-2012. évieknél valamivel kedvezőbbek.

Áprilisban a felmérésben résztvevő ingatlanos cégek következő egy évet illető várakozásai jelentősen javultak a januári megkérdezéshez képest Budapestre vonatkozóan, némileg javultak Kelet-Magyarországon, míg a nyugati régióban nem változtak. Így az ország egészét jellemző átlag is kedvező irányú változást jelez.

A gazdálkodó szféra képviselői - országos átlagban - a saját tulajdonú logisztikai ingatlanok iránt támasztott kereslet némi növekedését, míg a bérleti szegmensben némi csökkenést vetítenek előre. A saját tulajdonú szegmens esetében leginkább az ipari, az építőipari és kereskedő vállalatok optimisták. A bérelt raktárak esetében az építőipar kivételével némileg csökkenő keresletre lehet számítani - írja a GKI.

Így alakulnak az árak

A megkérdezettek döntő többsége (országos átlagban csaknem háromnegyedük) stagnáló értékesítési árakra számít a következő 12 hónapban. A fővárosban és Kelet-Magyarországon az árak növekedését várók többségbe kerültek az ezek csökkenésére számítókkal szemben. Az összesített prognózisok az értékesítési árak nagyon enyhe jövőbeni emelkedésére utalnak a fővárosban és a keleti régióban, míg a nyugati országrészben még inkább icipici csökkenés valószínű. A bérleti díjak esetében is stagnálást valószínűsítők vannak többségben. A válaszadók várakozásai szerint a következő egy évben a bérleti díjak várhatóan már csak a nyugati országrészben csökkennek tovább.