Az északi part keleti medencéjében, Balatonalmádi és Tihany között nagy a mozgás, egyre kevesebb az alkuképes ingatlan, az eladók mindinkább tartják az árakat, általános áremelkedésről azonban még nem beszélhetünk - válaszolta a Napi.hu kérdésére Torma Steffi, a balatonfüredi Immobalaton Kft. vezetője. A legkedveltebbek közé a partközeli, új vagy újszerű lakásokat, a beköltözhető állapotú, élhető méretű, formás házakat és a hegyoldali panorámás, az értéküket várhatóan növelő ingatlanokat sorolja ide.

Új és újszerű lakásokból Balatonfüreden és Almádiban viszonylag nagy a  választék, de míg Füreden a vízközeli ingatlanok négyzetmétere 4-600 ezer forint, a városban bent 400 ezer, Balatonalmádiban viszont már 320-350 ezer forintért is kínálják a vízközeli ingatlanokat. A távolabbi területeken 300 ezer forint alatti az átlagos négyzetméterár. Az egyedi, vízparti luxuslakásoknál a négyzetméterenkénti nettó egymillió forint is előfordul, de ilyen lakásból kevés van a kínálatban.

Kapósak még a társasüdülők szezonális apartmanjai, amelyeket Balatonfüreden a strand távolságának függvényében 6-14 millió forint között kínálnak, míg a felújítandó, télen-nyáron lakható társasházi lakások 12-15 milió forint között vásárolhatók meg.

A telkek gyakorlatilag elfogytak a térségben, ezért a jó helyen lévő szocreál házak is piacképesek, panorámás fekvéssel akár 30-40 millió forintért, amelyekre lebontás vagy átépítés után még egyszer ennyit költhetnek az új tulajdonosok. Zömmel magyarok, köztük külföldön dolgozó, vagy onnan visszatérő, esetleg magyar kötődésű külföldiek vásárolnak errefelé.

A partszakaszon legdrágább Füred, Tihany és Csopak, átlagosan mintegy 10 százalékkal olcsóbb Almádi és környéke, további 10-15 százalékkal alacsonyabbak az árak Balatonudvari térségében, és az egész partszakasz további településein.

Jól informált vevők, határozott elképzelésekkel

A Balaton déli partján, Balatonboglár, Balatonlelle térségében is beindultak a vásárlások, az "ingatlanturisták" eltűntek, az érdeklődők pedig határozott elképzelésekkel, sokszor már az önkormányzatot is megjárva, a rendezési tervek, beépítési százalékok ismeretében jönnek nézelődni - tudtuk meg Békési Bélától, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnökétől.

Békési szerint január óta  lendült fel a lakások, üzletek, ipari és befektetési ingatlanok adásvétele, de a nyaralóvásárlásnak még nem igazán jött el a szezonja. A környékbeli beruházások nyomán nagy az érdeklődés a bérlakások iránt is, de ilyet nagyon nehéz találni, a tulajdonosok nem szeretik kiadni hosszú távra az ingatlanokat, mert arra számítanak, hogy a nyaralóktól pár hónap alatt ugyanakkora bevételhez jutnak.

Balatonbogláron és Balatonlellén a jó minőségű lakásokat 20 milió forintig keresik - ennyiért már beköltözhető házat is lehet venni. A teljesen felújítandó, átépítendő családi házak ára 10-15 millió forinttól indul, amennyi egy lakható, 50-60 négyzetméteres lakás ára is. Átlagosan 200 ezer forint körüli a használt lakások négyzetméterenkénti ára, de a színvonalas, új vagy újszerű, partközeli, lakóparki lakások négyzetméterét 4-500 ezer forintért árulják - sorolja az árakat Békési Béla.

Ötmillió az alsó határ

A partszakaszon a szezonban használható társasnyaralók 20 négyzetméter körüli apartmanjaiért alsó hangon 5 millió forintot kell fizetni, a fűthető, téliesített épületekben 7 millió forintot kérnek állapottól, elhelyezkedéstől függően, Balatonlellén vagy Balatonbogláron a városban. Ekkora az összegért persze nem lehet csodát várni - hangsúlyozta Békési, hiszen hetvenes-nyolcvanas évekbeli épületekről van szó.

A környéken Balatonföldvár a legdrágább, de csak egyes részeken, a kikötő közelében van kereslet; Bogláron, Lellén elég jól mozog a piac, Szemesen már kevésbé, Fonyódon és Fenyvesen viszont nagy felértékelődés várható, ha a tervezett csisztapusztai út- és fürdőberuházás megvalósul, és a szezon egész évre kiterjed majd - hívta fel a figyelmet a szakember.