A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberben nyilvánvalóvá tette a vételi szándékát, és azt is, hogy oktatási és pénzügyi központot szeretne ott kialakítani. A Bálna adna helyet a jegybank látogatóközpontjának és egy pénztörténeti múzeumnak is, de itt működne a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszéke is.

Egy névtelenséget kérő, a beruházás legnagyobb hitelezőjéhez, az MKB-hez közeli forrás azonban most azt állította a Figyelőnek, hogy a pénzintézet az ügyletben közvetlenül már nem érintett, mivel a portfóliójából - több lépcsőben - kikerültek a rossz követelések, köztük a főváros ellen irányuló, összesen 29 millió euróra (és kamatainak megfizetésére) irányuló követelés is.

A Bálna ügye azért azért akadt el, mert a főpolgármester, Tarlós István nem kívánta azt a Matolcsy György által vezetett jegybanknak eladni. Egyes híresztelések szerint Tarlós még annak idején zokon vette, hogy Matolcsy gazdasági miniszterként megvétózta 2011-ben a BKV támogatását. Azt írják, hogy bár Tarlós e személyes ellentét miatt biztosan nem akadályozna meg egy pénzügyileg megalapozott, a főváros számára előnyös ügyletet, "ugyanakkor tény, hogy megritkult körülötte a levegő, a Fidesz legfelső körében nincs igazán támogatója".